Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Průměrná mzda na začátku roku přesáhla 34 tisíc korun

  • 161
Koronakrize se už částečně projevila také na platech zaměstnanců českých firem. V prvním čtvrtletí mzdy stouply o pět procent na 34 077 a dynamika posledních let tak zvolnila. Většinu lidem ukrojila inflace a reálně si tak polepšili „jen“ o 1,4 procenta.

V hrubém vyjádření si lidé oproti loňsku polepšili o 1 610 korun. Pětiprocentní nárůst je nejpomalejší za poslední tři roky. Po zohlednění inflace výdělek reálně stoupl o 1,4 procenta, to znamená nejpomaleji za šest let. Obecně však stále platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Rychleji než průměrná mzda roste mediánová mzda, která stoupla o 5,8 procenta na 29 333 korun. „Výraznější růst mediánu oproti průměru ukazuje, že rychleji rostly mzdy zaměstnancům s podprůměrnými mzdami,“ říká Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Může to svědčit o nedostatku nekvalifikovaných pracovníků. 

„Příjmové rozdíly v české společnosti se nijak zvlášť neprohlubují. Čtyři pětiny zaměstnanců pobírají mzdu v rozmezí 15 761 korun a 53 850 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírají Pražané. Její výše dosahuje úrovně 42 760 korun. Naopak nejnižší mzdy mají lidé v Karlovarském kraji, kde v průměru pobírají 29 687 korun,“ dodal Novák.

Stále o více než deset procent rostou mzdy v administrativě a energetice. O více než sedm procent si polepšili lidé, pracující v zemědělství, IT a ve školství.

Kde se nejvíc šetřilo a přidávalo
OdvětvíMeziroční změna v %
Administrativa 11,8
Energetika 10,8
Zemědělství 7,4
IT 7,1
Vzdělávání 7,0
Nemovitosti -6,5
Kultura, zábava, rekreace-3,8
Zdroj: Český statistický úřad
 

„Jak jsme očekávali, mzdová dynamika, která v průběhu posledních dvou let dosahovala vysoké úrovně, již citelně zpomaluje. Vzhledem k probíhajícímu ekonomickému útlumu způsobenému pandemií předpokládáme, že ji hned v nadcházejícím čtvrtletí čeká výrazný pokles,“ dodal Hradil.

Ekonomové se shodují, že podobně jako v dalších oblastech ekonomiky, se následky pandemie promítnou do mezd až ve druhém čtvrtletí. Zmírnit dopady může kurzarbeit a ukončování vládních restrikcí v některých oblastech. Každopádně jedno je jasné: mzdy už se nevrátí k růstu z minulých let.

Dopady do jednotlivých profesí se nyní liší podle toho, jak jsou odvětví zasažena.

„Asi nejvíce to pocítil realitní sektor, kde se mzdy propadly o 6,5 procenta, když na pronájmy začaly dopadat první restrikce. Propad zaznamenalo i odvětví kulturních a rekreačních činností, které rovněž v polovině března restrikce zcela odstavily. Nízké tempo mezd v odvětví ubytování a stravování zase zrcadlí vliv uzavření provozoven v polovině března. Stejně tak nelze přehlédnout ani nižší tempo mezd v průmyslu,“ shrnula Irena Procházková z ČSOB.