- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Moderní chléb a rohlíky se nedají jíst. Je tam cítit příliš mnoho chemie.
V poslední letech se vyrojilo v našem městě několik pravých pekařství, která prodávají skutečný chléb, jaký znaly generace před námi. Tedy pšenično-žitný kváskový. Je tak skvělý, že při správném skladování (ne v mikroténovém sáčku!) vydrží i 5 dnů, kdy je pak stále chutnější než ty nakrájené měkké půlky ze supermarketu, které jsou nechutné a již za 3 dny zplesniví.
Ke snídani si dám takový chléb i z předchozího dne s máslem a dobrým včelím medem, k tomu dobrou kávu s mlékem a skvělou náladu mám postaráno.
A třeba po týdnu, kdy takový chléb od Makovce stále neplesniví, jej spotřebujeme jako toasty z topinkovače např. s avokádovou pomazánkou.
I finančně vyjde takový chléb k večeři na polovinu ve srovnání s nějakou rozpečenou zmraženinou plnou konzervantů, barviv, solí aj. éček ze supermarketu.
Chce to ale trochu námahy a času - do pekařství dojít. Výsledek za to stojí.
Lid se zřejmě od dob Marie Antoinetty poučil.
Noco, chléb byl vždycky jídlem pro chudé. Bohatí jedli koláče. Tohle je nezvratný důkaz o tom, že Češi jsou bohatý národ...
Nedivím se. Většinou se dají koupit jen rohlíky "babišáky": Podle jejich stavu soudě se s nimi cestou z pekárny do obchodu auto nabouralo (placaté a divné tvary), navíc na mostě a tak spadlo do řeky (mokré). Následně ještě dlouho čekali na náhradní dopravu v ranní mlze (gumové).
A kdo by to jedl? Jedno z mála pozitiv dřívějšího režimu byla ČSN...podle ní se musel péct chléb konzumní a bylo jasně definováno, co smí obsahovat (zhruba 50% žitné a 50% pšeničné mouky, kvasnice (kvásek), kmín a sůl a vodu). Dnes??? Asi 30 ingrediencí typu př: bramborové vločky, guma, ...fuj!
No to blato, co zítra ráno je zkyslé, taky nekupujeme. Pečeme si sami a spotřeba chleba nám vzrůst :-D
Nebude to náhodou tím, že si dnes hodně lidí peče chleba doma? Zahrnuli tuto produkci statistici do výpočtu?
Nedivím se. Pokud není v okolí normální pekárna tak se divím tomu kdo žere ty chleby z marketů od Penamu nebo Delta.....člověku se chce zvracet jen ten chleba vidí natož aby si ho koupil
Přesně tak, kdo by chtěl chleba, kde je ve složení 20 položek, když na klasický kváskový chléb stačí 3. Kvůli chlebu jsem přestal nakupovat v libereckém Globusu a radši zajdu do Kauflandu .
Bodejť by žrali chleba, když se cpou koblihama.