Prodělané miliardy jdou k soudu

Před dvěma roky způsobili zřejmě dva dealeři ČSOB své bance ztrátu přes dvě miliardy korun. Po měsících vyšetřování je státní zástupce obžaloval z porušování povinnosti při správě cizího majetku a případ předává pražskému městskému soudu. Pokud je senát shledá vinnými, mohou strávit ve vězení dva až osm roků.

Koncem roku 2000 obchodoval senior dealer Jeff Czernek a jeho mladší kolega s americkými dluhopisy. Vývoj na trhu ovšem jejich spekulaci nepřál a investice začala být ztrátová.

Pravidla v takovém případě nařizují konec obchodu. Místo toho ale ztráty tajili a věřili, že se změnou situace na trhu se obrátí v zisk. Nadřízené o problému informovali až ve chvíli, kdy ztráta překročila miliardové částky.

"Riziko je běžné. To už však nebylo riziko, ale hazard," řekl podle ČTK žalobce.

Obchodníci dostali okamžitou výpověď a putovali do vazby. Soud navíc bance umožnil, aby jim obstavila soukromý majetek za zhruba deset milionů korun.

V bance selhal základní princip kontroly "čtyř očí", kdy se obchodníci vzájemně kontrolují.

"Jeden druhého kryl. Tím pádem trvalo nějakou dobu, než se na to přišlo," uvedl tehdy Pavel Hejzlar z tiskového oddělení banky.

Prohraná bitva na trhu cenných papíru nestála místo jen riskující obchodníky. Místopředseda představenstva ČSOB Josef Tauber na sebe vzal manažerskou odpovědnost za chybu podřízených a koncem ledna 2001 odstoupil z funkce.

V tuzemských podmínkách šlo o ojedinělý krok, kdy vrcholový šéf vzal odpovědnost za pochybení manažerů o několik pater pod sebou.

,