Firma Wikov MGI z Hronova vyrobí převodovky pro větrné elektrárny v Číně.

Firma Wikov MGI z Hronova vyrobí převodovky pro větrné elektrárny v Číně. | foto: Profimedia.cz

Převodovky Wikov budou pohánět větrné elektrárny v Číně

  • 14
Strojírenská společnost Wikov MGI z Hronova dodá padesát kusů 3 MW převodovek pro větrné elektrárny v Číně. Firma podepsala zakázku za více než 440 milionů korun v těchto dnech. Větrný park bude stát v provincii Vnitřní Mongolsko.

"Věřím, že jsme zakázkou do Číny prorazili pomyslnou bariéru prvního objemnějšího kontraktu na rychle se rozvíjejícím trhu alternativních zdrojů energie," uvedl generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička.

Čínské dodávky představují vývoj a výrobu dvou prototypů a následně dalších osmačtyřiceti kusů převodovek. Součástí kontraktu je i opce na dodávku dalších 250 kusů. Zákazníkem je společnost Sinovel Wind. Větrný park bude stát v provincii Vnitřní Mongolsko.

"I v Číně je větrná energetika na vzestupu. Vypovídá o tom plán rozvoje větrných elektráren, který počítá s instalováním výkonu 2000 až 3000 MW ročně do roku 2020," říká Růžička.

Převodovky budou dodány do dvou let
Wikov MGI z Hronova patří do skupiny Wikov Industry. Hronovská firma společně s její britskou sesterskou společností ORBITAL2 Ltd. již zahájila vývojové práce na prototypech.

Všechny převodovky budou dodány v roce 2009. Větrné elektrárny, do nichž budou instalovány, by měly začít elektřinu vyrábět již v průběhu roku 2009.

Kromě čínské zakázky uzavřela společnost Wikov MGI v průběhu října ještě další dva kontrakty. Pro zákazníka v Jižní Koreji dodá prototypy 3MW převodovek s opcí na sériové dodávky a pro kanadskou firmu AAER vyrobí prototypy 1,65MW převodovek.

Firma za prvních deset měsíců letošního roku uzavřela nové kontrakty za více než jednu miliardu korun a do konce roku předpokládá uzavření ještě dalších smluv.