Bill Emmott byl teprve patnáctým šéfredaktorem Economistu v jeho 163leté historii. Ilustrační foto.

Bill Emmott byl teprve patnáctým šéfredaktorem Economistu v jeho 163leté historii. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Prestižní časopis Economist opouštějí špičky

Minulý týden odstoupil ze své funkce šéfredaktor britského týdeníku The Economist Bill Emmott. Je už třetí vysoce postavenou osobností tohoto týdeníku, která za poslední rok odchází. The Economist už opustili zástupce šéfredaktora Clive Cook a vydavatel David Hanger.

Za odchodem Emmotta nejsou žádné spory ve vedení ani nabídka od konkurence, ani špatné výkony. Chce mít pouze volnější ruce na psaní knih.

Pod jeho vedením od roku 1993 týdeník jen kvetl – zdvojnásobil svůj náklad na více než milion výtisků týdně a prudce stoupla jeho obliba na americkém trhu, ze kterého pochází už polovina jeho čtenářů.

Právě Amerika je trh, na který by se The Economist měl soustřeďovat i nadále. "Musíme se ještě více prosadit v Severní Americe. A také musíme s Economistem expandovat na internetu," uvedl Emmott pro britský Daily Telegraph.

Devětačtyřicetiletý Emmott pracoval v Economistu pětadvacet let. Začínal jako dopisovatel z Bruselu v roce 1980, pak byl korespondentem z Tokia, a než byl v roce 1993 jmenován šéfredaktorem, měl na starosti finance a byznys.

"Nejdříve jsem chtěl být ve funkci deset let. Ale pak mi přišlo škoda odcházet, když všechno šlapalo tak dobře. Tak jsem si ještě tři roky přidal," uvedl Emmott pro Press Gazette.

Emmott byl teprve patnáctým šéfredaktorem Economistu v jeho 163leté historii. A patřil k nejdéle sloužícím. A co chce nyní dělat?

"Nedokážu si představit, že bych šel dělat šéfredaktora jinam," tvrdí s tím, že možná přijme nějaké nabídky stát se třeba konzultantem některého vydavatelství či firmy.

Hlavně se chce soustředit na psaní knih. "V zásadě se považuji za spisovatele. Jednak si myslím, že mi to docela jde a jednak mě to baví," řekl Emmott.

Už čtyři knihy napsal a teď se chystá na další, která se bude zabývat rostoucím soupeřením mezi Čínou a Japonskem. Emmottovým nástupcem se nejspíše stane někdo ze současných zaměstnanců The Economistu. Za posledních padesát let sem totiž jen jednou přišel na šéfredaktorské křeslo někdo zvenčí.