Charles Rolls a Henry Royce

Charles Rolls a Henry Royce - Charles Rolls (vlevo) a Henry Royce na nedatovaném komponovaném snímku. Zakladatelé automobilové značky Rolls-Royce se poprvé setkali 4. května roku 1904 v Manchesteru. | foto: ČTK

Před sto lety se sešel Rolls s Roycem

  • 7
Čtvrtého května uplynulo sto let od chvíle, kdy se začal naplňovat sen pánů Charlese Rollse a Henryho Royce. Oba muži spolu založili továrnu, z níž brzy začaly vyjíždět legendární limuzíny. Automobilka oslavila svůj vznik v místě setkání obou zakladatelů - hotelu Midland v Manchesteru.

Royce vyrobil svůj první vůz v roce 1904 a ve stejném roce se také setkal s podnikatelem Rollsem, prodejcem automobilů. Dohoda byla jasná: Royce bude vyrábět několik modelových řad aut, která se budou prodávat exkluzivně v Rollsových prodejnách.

Vozy dostaly jméno Rolls-Royce a začala se rodit budoucí legenda. Mezi nejznámější modely patří například Silver Ghost, který z výrobních pásů poprvé sjel v roce 1907.

Od samého počátku se automobilka zařadila na špici mezi luxusními vozy. Za sto let své existence prodala 90 tisíc aut.

Jubileum oslavila automobilka po svém - před hotelem Midland představila výroční vůz Phantom. Toho se vyrobí jen 35 kusů a každý přijde v přepočtu na 12 milionů korun.

Soška Spirit of Ecstasy, která se tyčí nad chladičem Phantomu, je z masivního stříbra a písmena RR v logu jsou vyvedena v červeném smaltu. Stejnou barvu loga používala automobilka do roku 1930, kdy dala přednost elegantní černé.

,