Nejvíc SMS zaregistrovali operátoři kolem poledne. Ilustrační foto

Nejvíc SMS zaregistrovali operátoři kolem poledne. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Před nadílkou vedly SMS, po ní obrázkové zprávy

  • 19
Češi i o letošním Štědrém dnu překonali rekord v počtu odeslaných zpráv SMS. Každý ze dvou největších operátorů jich zaznamenal kolem 26 milionů. Počet hovorů zůstal na zhruba stejné úrovni, ale lidé tentokrát hovořili déle. Oproti loňsku se zvýšil i počet multimediálních zpráv MMS.

Vyplývá to z informací tří českých mobilních operátorů. Výrazně se podle nich v tomto roce zvýšil počet telefonátů do ciziny.

"Nadále nejoblíbenějším způsobem, jak poblahopřát bližním, je SMS zpráva. Zákazníci T-Mobile odeslali 24. prosince 26,3 milionu textových zpráv, což je proti loňskému roku nárůst o více než 21 procent, řekla mluvčí společnosti Jitka Pacolová. Celkový počet hovorů zůstal podle ní s 15,2 milionu hovoru na stejné úrovni jako v roce 2005. - více zde

"Během Štědrého dne jsme opět překročili rekord, když zákazníci společnosti Telefónica O2 odeslali 25,9 milionu SMS, což bylo o tři miliony více než před rokem, uvedla mluvčí firmy Radka Spiesová. Počet 14,2 milionu hovorů během 24. prosince se podle ní výrazně nelišil od loňského roku, ani od běžných víkendových dnů pracovního klidu.

Nejvíc "ememesek" šlo po nadílce
Společnost odbavila také bezmála 95 tisíc MMS zpráv, tedy nepatrně méně než před rokem. Multimediální zprávy jsou mezi zákazníky rok od roku více oblíbené pro sdílení radosti z vánočních dárků, míní Pacolová. Klienti T-mobile odeslali přes 91 tisíc multimediálních zpráv, což je o deset procent více než loni. Nejvíce MMS zpráv bylo odesláno tradičně v době po nadílce, tedy mezi 20:00 a 21:00, dodala.

Zákazníci společnosti Vodafone poslali přímo ze svých mobilních telefonů skoro 50 tisíc MMS, což je přibližně o čtvrtinu více proti minulému roku. "Nejvíce odeslaných MMS jsme zaznamenali po 20.hodině, kdy si lidé mobily fotili dárky a touto cestou je posílali svým blízkým," souhlasila mluvčí firmy Zuzana Doležalová.

Největší hlasový provoz zaznamenal T-mobile mezi 10:15 - 11:15, kdy se uskutečnilo asi 1,2 milionu hovorů. Nejvíce vánočních SMS bylo od 11:30 do 12:30. Nejrušnější "textovací" čtvrthodinou pak bylo 15 minut mezi 11:30 a 11:45, poznamenala Pacolová.

Do ciziny nejčastěji na Slovensko
Počet volání z pevné sítě Telefónica O2 do mezinárodní sítě stoupl proti loňskému roku téměř o třetinu a překročil hranici 2,5 milionu hovorů. Špička byla podle Spiesové mezi 19 a 20 hodinou, kdy se uskutečnilo přes 208 tisíc hovorů do zahraničí během jedné hodiny. Nejčastěji volanými zeměmi byly Slovensko, USA, Německo a Rakousko.

Zákazníci Vodafone volali nejvíce na Slovensko, do Německa a na Ukrajinu. Ze zahraničních turistů zde podle databáze komunikovali na Štědrý den nejvíce Němci a Nizozemci, doplnila Doležalová.

,