Praha - Praha - ilustrační foto | foto: plz, iDNES.cz

Praha je pod náporem zahraničních turistů

  • 65
Česko je pro zahraniční turisty stále přitažlivější. Největším tahákem je pro ně už tradičně Praha, kam zamíří více než polovina všech památekchtivých cizinců. Podle vládní agentury CzechTourism vzrostl v prvním čtvrtletí počet zahraničních návštěvníků víc než o desetinu.

Cizince přitahují kromě Prahy hlavně Královéhradecký a Liberecký kraj. Do ostatních regionů jich zavítá dohromady méně než třetina.

Centrum hlavního města je po většinu roku obleženo turisty ze zahraničí, Čechů je oproti nim jen desetina.

S takovým nepoměrem mezi domácími a zahraničními turisty je Praha ve srovnání s jinými evropskými hlavními městy výjimkou. Člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura dává příklad: "V Berlíně je podíl domácích turistů zhruba pětašedesát procent."

Podle Okamury je vysoký podíl cizinců na pražském cestovním ruchu způsoben tím, že jejich rostoucí zájem o hlavní město tlačí nahoru ceny ubytovacích a stravovacích služeb a ty se pak stávají pro Čechy nedostupnými.

Donedávna vyhledávali Prahu nejvíc Němci. Letos a loni se ale octla pod náporem Britů a naše západní sousedy dohánějí v návštěvnosti hlavního města také Italové.

Podle zprávy Magistrátu hlavního města Prahy se mění také příjmová struktura zahraničních návštěvníků. Každým rokem narůstá podíl těch, kteří přespávají ve čtyř- nebo pětihvězdičkových hotelech. Loni takto v hlavním městě přenocoval každý druhý turista.

,