Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích

Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích | foto: ČTK

Miliardáři na nákupech. Podíly v Heurece, Fast a Vivantis změnily majitele

  • 0
Skupina Rockaway Capital prodává své podíly v online cenovém srovnávači Heureka Group a prodejci spotřební elektroniky Fast ČR investičním skupinám PPF a EC Investments. Rockaway naopak kupuje podíl od PPF v e-shopu Vivantis a stává se tak majoritním vlastníkem.

Prodej podílů ve společnostech Heureka Group, Fast ČR a zisk majoritního podílu v e-shopu Vivantis jsou dalším krokem Rockaway v rámci strategie rozvoje a optimalizace svého portfolia

Po odkupu dvacetiprocentního podílu od Rockaway jsou nyní EC Investments a PPF jedinými akcionáři Heureky. Stejné konsorcium investorů koupilo v roce 2021 středoevropského velkoobchodního a maloobchodního prodejce spotřební elektroniky, společnost Fast ČR.

Mall a Allegro

V roce 2015 skupina investorů Rockaway Capital, EC Investments a PPF koupila internetový srovnávač Heureka Group společně s Mall.cz.

Mall Group se společnosti We|Do od roku 2021 patří polskému Allegru. Heureka Group se během vlastnictví skupiny investorů stala jedním z nejsilnějších e-commerce hráčů napříč střední a východní Evropou a působí v devíti zemích.

Zatímco Rockaway získala dvacetiprocentní akciový podíl, PPF a EC Investments nabyly každá po čtyřiceti procentech. Teď se poslední dva jmenovaní stávají výhradními akcionáři prodejce.

„Strategická spolupráce s investičními skupinami EC Investments a PPF pro nás má stále velký význam. Od roku 2015 jsme společně uskutečnili několik úspěšných akvizic a já věřím, že i v budoucnosti budeme mít další příležitosti pro spolupráci,“ popisuje šéf a zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Internetový obchod Vivantis, v čele s Michalem Špakem, pod který spadá e-shop Vivantis.cz, Parfemy.cz, Hodinky.cz nebo Prozdravi.cz, přibyl do portfolia Rockaway, PPF a EC Investments v roce 2015.

Stejně, jako v případě Fast ČR, získaly EC Investments a PPF po čtyřiceti procentech, zatímco akciový podíl Rockaway Capital činil dvacet procent. Po odkupu akciových podílů od PPF se stávají Rockaway společně s EC Investments jedinými akcionáři.

Skupina PPF se stává druhým největším akcionářem společnosti ProSieben

Ačkoliv byl Vivantis součástí e-shopů spadajících pod strukturu Mall Group, nebyl součástí prodeje skupině Allegro v roce 2021. Vivantis pod konsorciem svých akcionářů dosáhl výsledků, když tržby skupiny e-shopů v roce 2022 meziročně zvýšil na obrat ve výši 1,6 miliardy korun.

Japonci koupí filipínskou a indonéskou divizi PPF. Posilují podnikání v Asii

„Jsem velmi rád, že jsme dokázali úspěšně dokončit odkup podílu od našeho partnera PPF ve Vivantisu. Cílem je plně využít zkušeností a odborných znalostí, které jsme získali v oblasti e-commerce, a pomoci Vivantisu v jeho další expanzi, včetně rozšíření jeho přítomnosti v zahraničí,“ dodává Havrlant.

Rockaway Capital se i nadále bude zaměřovat na investice do perspektivních technologií i digitálních projektů, mimo jiné také prostřednictvím své divize Rockaway Ventures. Jejím cílem je být i nadále lídrem v oblasti e-commerce a digitální transformace v regionu střední a východní Evropy. Mezi její rozmanité portfolio patří například Invia Group, německý Bringmeister, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nebo nakladatelství Euromedia Group.