Koleso propadlého rypadla KU 300 trčí nad povrchovým dolem ČSA na Mostecku.

Koleso propadlého rypadla KU 300 trčí nad povrchovým dolem ČSA na Mostecku. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Uhlí pod Jiřetínem nepotřebujeme, říká Mládek. Nebo možná ano, lavíruje

  • 11
Limity těžby uhlí na dole ČSA na Mostecku nebude nutné posouvat. Musejí být ale splněny dvě podmínky, aby se pod Horním Jiřetínem nakonec netěžilo - bude dál pokračovat výroba elektřiny z jádra a zároveň bude jasné, co se stane s elektrárnou Počerady, řekl v úterý novinářům ministr průmyslu Jan Mládek.

„Snad se už blížíme k rozuzlení. Hlavní zpráva je, že podle stávajících kalkulací uhlí pod Horním Jiřetínem není zapotřebí, uhlí na Bílině - posunutí limitů - je zapotřebí pro teplárny. Zbývá otázka, zda můžeme říci, že nikdy v Jiřetíně nebude třeba těžit,“ řekl v úterý novinářům Mládek.

„Za ministerstvo musím říct, že nevíme, jaká bude budoucnost. A proto navrhujeme, aby se rozhodnutí o uhlí pod Horním Jiřetínem posunulo do roku 2020. Není to alibismus, protože my budeme v roce 2020 vědět dvě věcí: Co bude s elektrárnou Počerady, zda ji ČEZ prodá nebo zavře,“ říká ministr.

KOMENTÁŘ: Uhelné limity? Zbaběle trapná hra na očekávání a zklamání

Už dříve Mládek řekl, že další podmínkou je, aby jaderná elektrárna Dukovany fungovala do konce své životnosti, tedy do roku 2037. A aby se do té doby se v místě postavily nové bloky, které ty odstavené plynule nahradí. Vláda nyní pracuje s variantami, že v obou tuzemských jaderných elektrárnách postaví po jednom či dvou nových blocích.

„Víme, že je to pro občany Jiřetína nepříjemné. Dvě třetiny lidí, kteří v Jiřetíně teď bydlí, tam chtějí zůstat, a jedna třetina uvažuje o prodeji svých nemovitostí,“ říká Mládek.

V lokalitě Bílina - na rozdíl od dolu ČSA - těžebním strojům nestojí v cestě žádné domy. Severočeské doly, které zde těží, již navíc mají všechny potřebné pozemky vykoupené. Zatímco Mládkovo ministerstvo argumentuje, že zdejší uhlí je potřeba pro teplárny, podle ekologů se Česko obejde i bez něj.

Rozhodnutí do konce roku

Vláda by o limitech mohla podle ministra jednat v listopadu či prosinci, termín se ale už několikrát posunul. Před tím má o limitech ještě jednat tripartita. Premiér Sobotka chce, aby vláda definitivně rozhodla do konce roku. Na stole jsou čtyři různé varianty, jak se vláda k limitům těžby uhlí na severu Čech může postavit.

Ve hře je buď zachování současných limitů těžby nebo posunutí hranic těžby pouze na lomu Bílina a dále dvě možnosti prolomení limitů na dole ČSA - buď částečné, či úplné.

Proti prolomení limitů na dole ČSA, kde uhlí těží společnost Severní energetická, dlouhodobě protestují ekologové a převážná část obyvatel Horního Jiřetína a dalších obcí, kteří by kvůli těžbě museli opustit své domovy. Vedle těžební firmy podporují posunutí limitů také horníci a odboráři. Argumentují možnou ztrátou pracovních míst.

K rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí ze severočeských lomů Bílina a ČSA před týdnem vyzval vládu Svaz průmyslu a dopravy ČR.

,