Evropská unie - Evropská unie | foto: Profimedia.cz

Polsko se vzdalo veta, které by poškodilo i Čechy

  • 86
Polsko upustilo od blokování unijní dohody Evropské unie o dani z přidané hodnoty. Pokud by neprošla, Česku hrozilo zdražení tepla pro domácnosti, oprav domů a bytů.

Členové EU se na snížení dani z přidané hodnoty dohodli minulý týden. Dohoda se kromě Polska nejprve nelíbila ani Kypru a Česku, obě země ale tlaku ostatních států nakonec ustoupily. Poláci trvali až do středečního večera na svém. - více zde

Konečné rozhodnutí Polska oznámila ministryně financí Zyta Gilowská po jednání se svým rakouským protějškem ve Vídni. Přijetí dohody tak už zřejmě nestojí nic v cestě.

Rakousko, které v tomto pololetí předsedá EU, označilo odmítavý postoj Polska za důvod k obavám. Pokud by totiž Polsko na návrh nepřistoupilo, zdražily by v zemích Evropské unie některé služby, například teplo, či opravy domů a bytů.

Poláci na návrh dohody odmítali přistoupit proto, že nepočítal s prodloužením některých výjimek, které si Polsko a další noví členové unie vyjednali před vstupem do EU. Výjimky například měly zabránit výraznému zdražení bytové výstavby.

Konkrétně pro Česko dohoda znamená, že dálkové vytápění elektřinou, plynem
a uhlím zůstane ve snížené sazbě DPH natrvalo, ale rekonstrukce bytů a domů do roku 2010 a bytová výstavba do roku 2008.

Z tohoto důvodu dohodu zpočátku odmítala i ČR. Ministr financí ale našel cestu, jak od roku 2008 většinu bytové výstavby nezdražit, i když dohoda o DPH vstoupí v platnost - chce zahrnout více bytů do státem podporovaného sociálního bydlení. - více zde

,