Polsko rostlo stejně rychle jako Česko

  • 6
Výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí nebyl nejhorší z horkých středoevropských kandidátů na vstup do EU. O 2,2 procenta meziročně stoupl za první tři měsíce také hrubý domácí produkt Polska. Tamní hospodářství tak posilovalo stejně rychle jako v poslední čtvrtině minulého roku.

Také polskou ekonomiku táhne do značné míry domácí spotřeba, která stoupla o 2,3 procenta.

Statistici ztlumili nadšení z růstu HDP

Opravy znovu zlepšily zahraniční obchod

Dá se očekávat, že si trend udrží i nadále. Polský statistický úřad zveřejnil květnové výsledky maloobchodu, podle nichž v tržby meziročně stouply o 9,7 procenta, v květnu to bylo jedenáct procent.

Poláky však sužuje výrazně vyšší nezaměstnanost, než má ČR. Bez práce bylo v květnu 17,9 procenta lidí. Přesto i zde je znát oživení ekonomiky, neboť v dubnu bylo bez práce 18,4 procenta lidí.

Podobně jako České republice doporučují i Polsku mezinárodní finanční instituce přísnou reformu veřejných financí, aby se mohlo zapojit do EU a v budoucnu přijmout euro.

Dá se očekávat, že polští statistici ještě mírně zrevidují údaj o růstu HDP v prvním kvartálu směrem nahoru.

To ostatně očekávají i čeští analytici v případě růstu domácí ekonomiky. Český statistický úřad totiž v pondělí už podruhé opravoval březnové údaje o zahraničním obchodu. VÍCE ZDE

Přesto polská i česká ekonomika s největší pravděpodobností v první čtvrtině roku zaostaly za Maďarskem (růst HDP o 2,7 procenta) a Slovenskem, které posílilo o 4,1 procenta a patří tak k evropské špičce. VÍCE ZDE

,