Pokladny obchodníků se plní stále rychleji

  • 6
Růst tržeb v maloobchodě se zrychluje. Po březnovém růstu o 4,2 procenta si obchodníci v dubnu meziročně polepšili o 4,7 procenta. K lepšímu výsledku pomohli především motoristé vyššími výdaji za nákup a opravy aut, porostly také prodeje pohonných hmot a tržby ve specializovaných nepotravinářských prodejnách.

"Data podporují hypotézu o postupném oživování poptávky v automobilovém sektoru, prodejci poptávku stimulují jak cenově, tak kvalitnější výbavou. Prodejcům zahraničních automobilů v tomto směru pomáhá především silná koruna," míní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Výhled do budoucna však poněkud kalí čerstvé údaje Sdružení automobilového průmyslu, podle kterých klesl prodej nových osobních automobilů v tuzemsku za prvních pět měsíců o 1,74 procenta na 62 448 vozů.

Tržby za prodej potravin se proti loňsku zvedly o pouhé jedno procento. Naopak slušné přírůstky vykázaly tržby za farmaceutické, drogistické a kosmetické zboží (12,2 procenta) a za zařízení a potřeby pro domácnost (7,9 procenta).

"Tempo růstu tržeb v maloobchodě se zdá být v posledním období velmi stabilní. Je konsistentní s očekávaným růstem spotřeby domácností - nejdůležitější součásti HDP - kolem čtyř procent. Klesající inflace, která ponechává lidem relativně více peněz na útratu, může v dalších měsících uvedené tempo dále mírně zrychlit," uzavírá analytik české pobočky HVB Bank Pavel Sobíšek.