Dráty s elektřinou - Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Podvodníci lákají na elektřinu se slevou

Cesta k penězům je produkt, kterému byste se podle pražských energetiků měli vyhnout obloukem. Peníze sice na jejím konci čekají, ale ne na důvěřivé Pražany. Cesta k penězům má zajistit levnou půjčku a také dvacetiprocentní slevu na elektřinu. Pražská energetika ji ale nenabízí.

"Na tento podvod přišel jeden z odečítačů, když na elektroměru jedné starší paní nalezl jakousi nálepku opravňující ke slevě," říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Podle něj se podvodník představí jako zástupce České finanční úvěrové společnosti. Smluví si schůzku v restauraci, kde nabízí levný úvěr, se kterým jsou spojeny i další slevy, mimo jiné na elektřinu. Ihned zinkasuje "manipulační poplatek" 3 500 korun.

Zákazník toužící po výhodách dostane dotazník, který mu ochotný podvodník pomůže vyplnit se slibem, že u distributora elektřiny slevu zařídí. Za více než tři tisíce pak napálený obdrží ještě nálepku s čárovým kódem, která má opravňovat ke slevě.

Tu si má zákazník nalepit na elektroměr, uvedl mluvčí Petr Holubec. "Už při odečítání tak prý má být jasné, že právě tento spotřebitel bude platit méně," vysvětlil. Od Pražské energetiky se ale slevy nedočká.

Údajný zástupce České finanční úvěrové nakonec totiž zavolá a oznámí, že přidělení úvěru, a tedy ani slevy nevyšlo. Manipulační poplatek si nechá.

"Zatím jsme zaznamenali jeden případ paní, která přišla o peníze. Předpokládáme však, že by postižených mohlo být více. Proto jsem se rozhodli ihned obyvatele Prahy varovat," dodal Holubec.

,