V roce 2003 odboráři protestovali proti reformě veřejných financí.

V roce 2003 odboráři protestovali proti reformě veřejných financí. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Podnikatelé chystají stávku proti zákoníku práce

  • 3
Odbory chystají demonstraci na podporu zákoníku práce, podnikatelé zase stávku. Hodinovým přerušením práce chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s připravovanou normou. Valná účast podnikatelů se ale nečeká. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka by totiž poškodili hlavně sami sebe.

GRAFIKA: CO PŘINÁŠÍ ZÁKONÍK

Protest proti zákoníku připravuje Sdružení podnikatelů a živnostníků. Ostatní zástupci podnikatelů se ale na jeho aktivitu dívají spíše skepticky.

"Osobně se domnívám, že tento postup sdružení podnikatelů není vhodné následovat," reagoval Zdeněk Liška ze Svazu průmyslu a dopravy a upřesnil, že svoje členy k protestu nabádat nebude.

Podle Drábka se bude Hospodářská komora spíš snažit vybavit zaměstnavatele dostatečnými argumenty, aby mohli svým pracovníkům vysvětlit, že návrh nahrává hlavně odborářským špičkám.

Dodal, že v okamžiku, kdy o schválení zákoníku rozhodla sociální demokracie za podpory komunistů, je demonstrace odborů už jen prázdné gesto.

Pro podnikatele je nicméně těžké práci přerušit, i kdyby se ke stávce připojit chtěli.

"Není jasné, jak chtějí přerušovat práci drobní podnikatelé například ve výrobě nebo v obchodě. Snad si i dovedu představit, že nebude holič na hodinu stříhat, možná zavře samoobsluha na rohu ulice, chce-li přijít majitel o tržbu a rozzlobit zákazníky," míní místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Odborářská akce na podporu zákoníku se má uskutečnit v Praze v sobotu 26. listopadu. Odbory očekávají, že se jí zúčastní až 25 tisíc lidí. - více zde

, ,