Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Dan Materna, MAFRA

Zvažujeme letos snížit státní výdaje o 30 miliard, říká Kalousek

  • 763
Ministerstvo financí pracuje s možností, že letos bude nutné ve výdajích státního rozpočtu ušetřit dalších 30 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek to řekl v České televizi. Je to však podle něj jen jedna z variant, záleží na prognóze vývoje ekonomiky na konci ledna.

"Před koncem roku jsme na ministerstvu začali zpracovávat varianty opatření, které chceme předložit do diskuze se sociálními partnery. Zatím pracuji s variantou úspor na výdajové straně státu zhruba třicet miliard korun," prohlásil Kalousek.

Konkrétní úspory uvést nechtěl, podle něj se však škrty dotknou investic i provozu úřadů.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je nejprve nutné provést audit výdajů veřejných financí. "Je potřeba, aby se jasně řeklo, kde jsou možné rezervy. Podle mě jsou rezervy ve všech resortech," řekl Zavadil v ČT.

Ministerstvo má na přelomu ledna a února představit úsporný balíček, který bude vycházet z lednové makroekonomické prognózy ministerstva. Součástí balíčku by mělo být právě i snížení výdajů státního rozpočtu. Podle Kalouska je uvedených 30 miliard jednou z variant.

Ministr také uvedl, že ekonomické obtíže nečekají Česko jen jeden rok, ale půjde o dlouhodobou a vleklou systémovou krizi. "Pracujeme proto i s aktualizací střednědobého výhledu," řekl místopředseda TOP 09.

Schválený státní rozpočet počítá pro letošní rok se schodkem 105 miliard korun. Vláda už dříve opakovaně připustila, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.