Škoda Plzeň.

Škoda Plzeň. | foto: Jiří Berger, MF DNES

Vrchní žalobce prověří odklad případu zakázek ČEZ pro Škodu

  • 0
Vrchní státní zastupitelství bude zkoumat, zda se Městské státní zastupitelství v Praze zachovalo správně, když povolilo odložení případu vyšetřování zakázek ČEZ pro plzeňskou Škodu Holding.

Protikorupční policie kauzu ve čtvrtek odložila s tím, že se neprokázalo spáchání trestného činu. Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) s rozhodnutím souhlasilo (více čtěte zde).

"V případu podezření z ovlivňování zakázek Škoda Holding pro společnost ČEZ, který byl policejním orgánem odložen, provede VSZ v Praze dohledovou prověrku nad postupem Městského státního zastupitelství v Praze," uvedla mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Pro posouzení si vyžádá kompletní spisový materiál, který bude zkoumat do konce dubna. "O výsledku kontroly bude VSZ v Praze v každém případě informovat veřejnost," dodala Válová.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality se zakázkami zabýval od loňského listopadu pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku. MF DNES předtím upozornila na možný střet zájmů Martina Romana kvůli mnohamiliardovým zakázkám ČEZ pro Škodu. Podle MF DNES bylo podezření, že měl na Škodu vlastnické nebo finanční vazby i v době, kdy již šéfoval ČEZ. Loni v září ve funkci ředitele ČEZ asi po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti.

Roman řídil Škodu Holding v letech 2000 až 2004, firmu stabilizoval před jejím prodejem skupině Appian. Poté se stal generálním ředitelem energetické společnosti. Z informací dříve zveřejněných MF DNES vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly prostředky na nákup Škody skupinou Appian, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem.