pivo

pivo | foto: Profimedia.cz

Pivo je zdravé, prokázali rakouští vědci

  • 9
Pití piva pozitivně působí proti zánětlivým procesům i některým chronickým neduhům. Látky obsažené ve výtažcích z ječmene mají pravděpodobně účinek na organismus podobný tomu, který je přisuzován červenému vínu a zelenému i černému čaji a jenž je pro zdraví pozitivní.

Tento účinek je lékařsky uznáván zejména při chorobách srdečních, připomíná tým vědců z z fakulty lékařství na univerzitě v rakouském Innsbrucku v čele s chemickým biologem Dietmarem Fuchsem. Rakouští badatelé ve své studii tvrdí, že pokusy s krevními buňkami ukázaly, že pivo může blokovat některé infekce i chronické nemoci.

Vědci zdůrazňují, že samotný fakt pití piva nezahrnuje nutně i požití alkoholického nápoje, jelikož pozitivní účinek výtažku z ječmene je znát i v případě, že nápoj neobsahuje alkohol. A závisí to rovněž na značce konzumovaného nápoje.

Autoři studie ujišťují, že pivo zřejmě zvyšuje produkci takzvaného hormonu štěstí, totiž serotoninu. Tento hormon hraje významnou roli v náladách lidí, jako je radost, úzkost, sen, bolest a dokonce i sexuální chování a stravovací návyky.

Studie také potvrdila, že požívání piva má uklidňující účinky na toho, kdo jej pije.