Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pije se méně piva, stěžuje si většina výrobců

P r a h a - Nedostatek peněz mezi lidmi se začíná projevovat i u tradičního národního nápoje piva. Jen za první tři měsíce letošního roku ho prodali obchodníci a hostinští ve srovnání se stejným obdobím loňského roku asi o pět milionů půllitrů méně.
Obchodům vévodí levná piva, hostincům desetistupňová, a ty pivovary, které je nenabízejí, hlásí ztráty. Problémům se nevyhnul ani největší domácí producent Plzeňský Prazdroj.

"Začátek roku byl hodně špatný, zejména leden. Příčina je jednoduchá - lidé mají málo peněz," říká mluvčí firmy Jaroslav Pomp. Podle něho se situace mírně zlepšuje, lednový třicetiprocentní pokles stáhl Prazdroj nakonec na třináct za celé čtvrtletí.
Ostatní výrobci piva z první sedmičky jsou na tom podobně. Pražské pivovary a Krušovice měly menší prodej o osm procent, Jihočeské pivovary prodaly meziročně o třináct procent méně.
"Takové výsledky mají zřejmě více příčin, kromě poklesu tuzemské poptávky ještě navíc omezení vývozu do Ruska a na Slovensko," uvádí analytik Patria Finance Daniel Martinů. Za poklesem domácí spotřeby podle odborníků stojí také postupné zdražování piva. "Ceny byly dlouho velmi nízké, a to samozřejmě vedlo k větší spotřebě.
Teď, když jsou firmy z cenové války finančně vyčerpány, dopadá pomalé zdražování piva na úkor spotřeby," míní Jan Tesař z ČSOB.
Se zdražením piva začal už loni před prázdninami Plzeňský Prazdroj a během prvních letošních měsíců ho postupně následovali i ostatní výrobci. Pivovary proti loňskému roku zdražily půllitr piva asi o padesát haléřů až korunu.

ZTRÁTOVÝM PIVOVARŮM NARŮSTAJÍ PROBLÉMY

Klesající odbyt způsobuje řadě producentů problémy. Za své zatím vzaly například smělé plány Jihočeských pivovarů hovořící až o padesátiprocentním zvýšení výroby. Výsledky skupiny zatím vypadají jinak - celková produkce tří provozů Samson, Platan a Regent se propadla o třináct procent. "Jde o slabé období, v následujích měsících očekáváme výraznější nárůst," řekla k tomu Jarmila Jelínková, která Jihočeské pivovary mediálně zastupuje.
Daniel Martinů tomu příliš nevěří: "Úspěchem většiny výrobců bude letos alespoň stagnace, propad celkové produkce v zemi odhaduji na jeden a půl procenta." První čtvrtletí neprospělo ani Pražským pivovarům a ještě prohloubilo jejich finanční potíže ztráta v prvním kvartále dosáhla 144 milionů korun, výroba spadla takřka o osm procent. "Situace Pražských pivovarů je opravdu vážná. Firma nemá vlastní zdroje a zmítá se v potížích. Řešení musí přijít rychle," míní Tesař.
Zadluženou společnost se záporným vlastním jměním ovšem drží v šachu drobný akcionář odmítající navýšení jmění. Hlavní akcionář, britský koncern Bass, o něj usiluje už od loňského léta.
Podle Bassu chce tento akcionář především prodat svůj podíl za co největší částku a vyvolává problémy, protože na ni vedení pivovaru nepřistoupilo.

PROPADY HLÁSÍ TAKÉ TRADIČNÍ TAHOUNI

Propad se nevyhnul ani Budějovickému Budvaru, který je dlouhodobě jednou z mála ziskových firem v oboru a dosud hlásil každoročně minimálně pětiprocentní růst produkce. Letošní první čtvrtletí mu přineslo pokles o šest procent. Poslední národní podnik v zemi vyrobil za první tři měsíce 237 tisíc hektolitrů piva, což je oproti stejnému období v loňském roce o 15 tisíc méně.
"Na výsledcích se podepsal především nefungující ruský trh a razantní omezení dovozních kvót na Slovensko," říká šéf Budvaru Jiří Boček. Výrazné zlepšení exportu přitom nelze podle něho očekávat ani v druhém čtvrtletí - slovenské úřady totiž ještě více utáhly kohouty a snížily dovozní limity o čtyřicet procent proti prvnímu kvartálu.

LEVNÁ PIVA JSOU NYNÍ TO PRAVÉ

Na rozdíl od většiny ostatních si první čtvrtletí pochvaluje nošovický Radegast a malé pivovary.
"Růst jednoznačně táhne levné pivo, tato sázka se ukázala jako skvělý tah," uvedl Tesař. Také jedním z mála pivovarů, které se v dubnu chlubily růstem prodeje, byl nošovický Radegast a člen jeho skupiny Velkopopovický Kozel.
"Tradičně nejúspěšnější byla desítka a Klasik. Ten se od doby svého zavedení loni v létě drží na stejné úrovni," říká šéf Radegastu Jan Sikora. Klasika firma měsíčně prodá okolo padesáti tisíc hektolitrů.
Hvězdou mezi domácími pivovary se v prvním čtvrtletí stal Velkopopovický Kozel - prodal meziročně o téměř šedesát procent piva více. "Kozel se hlavně dokázal vrátit do Prahy, kde je jeho místo," míní Sikora.
Zástupci malých pivovarů sice nejásají jako ve Velkých Popovicích, ale spokojeni s výsledky prvního čtvrtletí jsou. "Po obecně špatném začátku jsme celkově prodali asi o deset procent piva více," říká šéf pivovaru Nová Paka Daniel Váša. Tento pivovar navíc drží domácí primát - jako první si troufl prodávat pivo v plastových lahvích. "Začátky byly sice rozpačité, ale teď se k nám pomalu začínají přidávat další a ukazuje se, že i pivo v plastu má na trhu svoje místo," míní Váša.
Úspěšnost malých pivovarů potvrzuje i Stanislav Bernard, šéf jejich svazu a majitel stejnojmenného pivovaru v Humpolci.
"Je dobře, že se malým pivovarům daří. Dokazuje to rostoucí zájem o kvalitní regionální značky, které menší výrobci nabízejí," říká.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...