Skupina MTX Group patří Petru Otavovi mladšímu, součástí je o obchodník s...

Skupina MTX Group patří Petru Otavovi mladšímu, součástí je o obchodník s komoditami Metalimex. | foto: Martin Štěrba, ČTK

Miliardář Otava vstoupil do Strojmetalu, získal 55procentní podíl

  • 0
Průmyslově-obchodní holding MTX Group, patřící Petru Otavovi (43), koupil 55procentní podíl ve společnosti Společný podnik Strojmetal. Podle informací iDNES.cz akvizice vyšla na více než miliardu korun.

Vlajkovou lodí Strojmetalu, jedné z nejstarších českých firem, je výrobní závod Strojmetal Aluminium Forging (SAF) v Kamenici u Prahy. Ten vyrábí výkovky z hliníkových slitin například pro podvozkové díly osobních aut pro Daimler, BMW a skupiny VW – Audi – Porsche. Strojmetal loni utržil 2,5 miliardy a dosáhl EBITDA 650 milionů korun.

Prodávajícím byli Oldřich Řáha, Oldřich Seják, František Jandl a Jiří Hudák. „Hledali jsme kupce, který podniká v hliníku a fabriku posune o kus dál, i když už tam nebudeme,“ vysvětlil Řáha. Firmu manažeři privatizovali ještě jako státní podnik. Dnes zaměstnává 400 lidí.

Pětačtyřicet procent podniku nadále zůstává společnosti Strojmetal & KSP, jejímž majoritním vlastníkem je dlouholetý ředitel SAF Miroslav Jelínek (ve firmě pracuje 46 let, z toho 30 let ji řídí), zbytek mají Jaroslav Khek a Petr Sedláček.

Do MTX, jedné z největších českých firem, patří například největší tuzemský obchodník s komoditami Metalimex, zpracovatel mědi Měď Povrly či výrobce paliva OKK Koksovny. Tržby skupiny se pohybují mezi 30 a 40 miliardami korun. Otava mladší holding převzal po smrti svého otce Petra Otavy (2015).