Sklepy se starobylým zařízením mají vždy mimořádnou atmosféru.

Sklepy se starobylým zařízením mají vždy mimořádnou atmosféru. | foto: Radek Pecák

Opravili vinný sklep a získali prestižní ocenění

Sklípek z počátku minulého století firma Jedlička - Novák z Bořetic na Břeclavsku tak zdařile opravila a dostavěla, že jí komise Stavebního veletrhu v Brně udělila první místo ve vinařské kategorii. Stavbu je možné najít mezi více než dvěma stovkami sklepů v oblasti pojmenované Kraví hora.

"I když jsme už středně velké vinařství, chtěli jsme, aby stavba ladila s okolními sklípky na Kraví Hoře. Projekt nám dělali architekti, ale chvíli trvalo, než jsme se domluvili na konečné podobě. Realizoval se asi až třetí návrh," uvedl spolumajitel vinařství Stanislav Novák.

V areálu se víno vyrábí, skladuje, archivuje i prodává. Lidé, kteří do něj vstoupí, však mají dojem, že se neocitli v moderním provozu, ale na statku. "Stavěli jsme ho s tím, aby byl nejen pěkný, ale maximálně funkční. Dokončili jsme ho vloni v srpnu a zpracovávali jsme v něm již celou loňskou sklizeň," popisuje Stanislav Novák.

"Cena od odborníků na stavebnictví nás potěšila, na druhé straně je pro nás nejdůležitější, abychom dál vyráběli dobrá vína a byl o ně zájem," zdůraznil vinař.

Ocenění je dalším ze série podobných medailí, které v poslední době zamřily do Bořetic. Vesnice, která získlala lonic titul pro nejhezčí obec České republiky, se proslavila originální projekty související s cestovním ruchem. Patří například k propagátorům tradice spojené se Svatomartinským vínem. vice ZDE

,