Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Analytici: Předčasné volby ekonomice prospějí, zkrátí období nečinnosti

  • 64
Poslanecká sněmovna se v úterý navečer poprvé v novodobé historii sama rozpustila. Českému hospodářství to neuškodí, naopak, zkrátí to období, ve kterém se poslanci tradičně bojí dělat neatraktivní, ale potřebné reformy, řekli iDNES.cz oslovení ekonomičtí analytici. V delším období bude podle nich záležet na tom, jak moc bude nová vláda rozhazovat a prosazovat potřebné změny.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek: Uspíšení voleb je pro ekonomiku spíš pozitivní. Zkrátí nejméně produktivní období z volebního cyklu, kdy politikům chybí motivace k prosazování dlouhodobých změn a naopak hrozí snahy porcovat neexistující medvědy. Je samozřejmě otázkou, zda ekonomický program nové politické reprezentace přinese víc užitku než škody. Tato otázka by však visela ve vzduchu se stejnou urgencí i za půl roku.

Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky

Jan Vejmělek: Krátkodobé dopady rozpuštění Sněmovny budou minimální. Že vývoj směřuje k novým volbám není novinka. Volby přijdou ve srovnání s řádným termínem o necelý třičtvrtě rok dříve, což není žádná katastrofa. Vláda Petra Nečase měla k dispozici téměř celé období, za které se jí podařilo konsolidovat veřejné finance. Zároveň stihla na jaře zareagovat na recesi a přistoupit ke změkčení fiskální konsolidace.

Z ekonomického pohledu přináší současná situace krátkodobější riziko, že by nadcházející volby skončily tak, že by neumožnily rychlé ustanovení vlády,  která by byla schopna prosadit návrh státního rozpočtu na rok 2014. Česká ekonomika by tak byla řízena podle rozpočtového provizoria, což není ideální stav.

Z dlouhodobějšího pohledu se bude ekonomický dopad nové vlády odvíjet od jejího programu. Zkušenost z posledních let je taková, že podniky i domácnosti velmi negativně reagují na jakoukoliv zvýšenou nejistotu a změny a preferují opatrnostní motiv promítající se do preference úspor na úkor investic či spotřeby. Toho by si měla být nová vláda vědoma.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

David Marek: Dosud aktuální dění na české politické scéně finanční trhy příliš nezajímalo, předčasné volby to však mohou změnit. Nyní se začne pozornost upírat na volební preference, programy jednotlivých politických stran, implikace pro hospodářskou politiku a jejich vliv na ceny státních dluhopisů, kurz koruny, případně firmy obchodované na pražské burze.

Nicméně dokud bude platit, že v České republice platí principy demokratického státu a tržní ekonomiky a hospodářská politika je srozumitelná, nebudou mít firmy a investoři důvod se znepokojovat českou politickou scénou.

Vojtěch Benda, hlavní ekonom BH Securities

Vojtěch Benda: Česká ekonomika se naštěstí bez parlamentu pár měsíců obejde. I když politici velmi často a velmi rádi vyzdvihují svůj vliv na ekonomiku, základy ekonomického oživení nevznikají v parlamentních lavicích, ale v oživení německé či francouzské spotřebitelské poptávky, v tempu uzdravování  španělského finančního systému či v udržení čínského ekonomického růstu.

Vývoj cen akcií na pražské burze či výši úroků z českých dluhopisů momentálně diktuje očekávání investorů na další kroky americké centrální banky než riziko rozpočtového provizoria.

Pokud však z voleb vzejde vláda bez rozpočtové odpovědnosti, pocítili bychom obavu investorů z případného rostoucího zadlužování ve zdražení úroků, za které si vláda na trhu půjčuje na financování svých deficitů.