ODS se bude muset vyrovnat s výpadkem příjmů okolo 130 miliard. Ilustrační foto.

ODS se bude muset vyrovnat s výpadkem příjmů okolo 130 miliard. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

ODS slibuje velké zvýšení výdělků

  • 330
ODS se rozhodla před volbami nešetřit a rozdávat plnými hrstmi. Pokud vyhraje, slibuje všem zaměstnancům v roce 2007 zvýšení výdělků o osm procent. Jedinými, kdo na to doplatí, budou podle ekonomů státní kasa a příští generace.

ČTĚTE TAKÉ:
Analýza plánů ODS: Vyšší příjmy versus dražší jídlo
Daňový duel vyhrávají rodiny s dětmi

K reálnému zvýšení mezd dojde díky tomu, že ODS chce všem odpustit placení sociálních odvodů. Ty nyní tvoří osm procent z hrubé mzdy. U zaměstnance s průměrnými 18 tisíci hrubého to dělá 1500 korun měsíčně.

Původní představy ODS byly, že platby sociálního pojištění odpustí jen mladším ročníkům, které budou v penzi pobírat pouze takzvaný rovný důchod ve výši okolo pětadvaceti procent z průměrné mzdy.

"Od tohoto nápadu jsme ale upustili, protože by to někoho znevýhodňovalo," popisuje Alena Páralová z ODS, stínová ministryně práce a sociálních věcí.

O osm procent tedy stoupne čistý příjem i starším lidem, kterým chybí do penze například jen pět let. Nemusí se však bát, že by dostali od státu pouze nízký rovný důchod, který navrhuje ODS v rozmezí dvacet až pětadvacet procent z průměrné mzdy.

"Rovný důchod v této výši budou pobírat až lidé, kteří začnou pracovat v době, kdy se reforma spustí," popisuje Páralová.

Penze ve výši čtvrtiny výdělku tedy čeká na ty, kdo začnou prvně pracovat v roce 2007. Ostatním lidem se budou penze skládat poměrně ze dvou částí podle toho, jak dlouho budou pracovat v novém systému.

Nyní se penze pohybují v průměru kolem osmi tisíc korun, což odpovídá čtyřiceti procentům průměrné mzdy. Představa ODS je, že si lidé peníze ušetřené na sociálním pojištění začnou spořit na důchod. A úsporami doplní nízký důchod od státu.

Díru v rozpočtu má zacelit privatizace
Zádrhel plánů opoziční strany tkví v náročnosti na státní rozpočet, který kvůli tomu přijde o velké peníze. Ránu státní kase zasadí hned několik plánovaných změn.

První jsou právě důchody. Na vybraném sociálním pojištění ubude zhruba 70 miliard, výplaty penzí přitom minimálně v prvních deseti letech dolů nepůjdou. Rovný důchod v nich bude tvořit jen malou část.

"To se zaplatí příjmy z privatizace," říká Páralová. V úvahu připadá hlavně poslední z mohykánů, polostátní kolos ČEZ. V něm má stát tržní podíl v hodnotě 270 miliard korun.

Na další desítky miliard korun přijde reforma daní a sociálních dávek. ODS chce zavést rovnou daň patnáct procent, ale s poměrně štědrým odpočtem šest tisíc korun na hlavu. K tomu úplně přebuduje systém sociálních dávek. Všechny rodiny, kde někdo pracuje, si mají polepšit, řada z nich bude mít dokonce čistý příjem větší než hrubý.

"Výpadek příjmů bude kolem 180 miliard korun," říká sociálnědemokratický ministr financí Bohuslav Sobotka, podobné jsou však i odhady ekonomů. David Marek z Patria Finance odhaduje jen úbytek peněz kvůli změnám v daních na 130 miliard korun.

"Aby se ve stejném rozsahu nepropadl schodek státního rozpočtu, musela by ekonomika skokově vzrůst o devět procent," říká Marek, což je zcela nereálné.

Propočty ODS jsou optimistické. V roce zahájení reforem očekávají ztrátu pouze osmnácti miliard. To hlavně díky tomu, že hned v prvním roce reforem motivujících k práci se má počet nezaměstnaných snížit o sto tisíc.