Vlastimil Tlustý hájil daňovou politiku ODS proti ministru Sobotkovi.

Vlastimil Tlustý hájil daňovou politiku ODS proti ministru Sobotkovi. | foto: David Port, MF DNES

ODS podpoří vládní návrh na snížení daní

  • 144
Poslanci ODS podpoří vládní návrh na snížení daní. V televizní diskusi Otázky Václava Moravce to prohlásil šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý. Návrh ČSSD má od ledna ulevit hlavně lidem s příjmem do 30 tisíc, ODS původně chtěla slevit všem.

"Malé snížení daní je lepší než žádné," uvedl Tlustý. "Přineste do Sněmovny jakékoli snížení daní a my ho přijmeme. Je to první úspěch rovné daně," dodal v televizním duelu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Tlustý prý garantuje podporu pouze za Poslaneckou sněmovnu, k podpoře snížení daní ale vyzve také své kolegy v Senátu.

"Já bych chtěl poděkovat panu kolegovi za tento názor, je to konstruktivní a ve prospěch občanů," reagoval na Tlustého Sobotka.

Debata o daních se stočila také na návrh Vlastimila Tlustého a dalších poslanců ODS zrušit daň dědickou, darovací a z převodu nemovitostí.

"Není možné, aby opozice permanentně navrhovala rušení dalších daní a vůbec nepočítala s tím, co to udělá v rozpočtu. Pokud bychom snížili spotřební daň, zrušili daň dědickou a z převodu nemovitostí a zavedli rovnou daň, tak daňové výpadky budou kumulativně až 180 miliard ročně, za čtyři roky by to každého občana zadlužilo o 18 tisíc," napadl Sobotka plány ODS.

Podle Tlustého jsou ale dopady snížení daně z příjmu stejné, jako při zrušení daně dědické, darovací a z nemovitosti, tedy 10 miliard. "Nevyplývá z toho náhodou, že rozdělujete návrhy na ty svoje a na ty špatné?" kontroval Tlustý.

Tlustý: Euro bude dříve, když ČSSD prohraje volby
Televizní debata se věnovala také přijetí eura. Ministr Sobotka uvedl jako hlavní nedostatek pro dřívější vstup do eurozóny deficit veřejných rozpočtů, který zatím není dlouhodobě udržitelný pod třemi procenty.

"Chce to ještě takové strukturální změny, aby deficit zůstal pod třemi procenty," řekl Sobotka.

"Euro může být přijato dříve, ale pokud vy prohrajete volby. Pokud bude ČSSD pokračovat se zadlužováním, tak ne," kontroval Tlustý.

Názor, že Česko není na přijetí eura připraveno, v podstatě potvrdila i Michaela Erbenová, členka bankovní rady České národní banky. Kromě schodku rozpočtu jako jeden z důvodů uvedla i to, že daně a sociální dávky dostatečně nemotivují nezaměstnané k tomu, aby začali pracovat.