V roce 2005 demonstrovaly na podporu zákoníku tisíce odborářů.

V roce 2005 demonstrovaly na podporu zákoníku tisíce odborářů. | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Odbory ztratily některá privilegia v zákoníku práce

  • 171
Ústavní soud oslabil v zákoníku práce odbory. Nemohou zakázat přesčasy či práci v noci. Nemohou také zastavit výrobu, pokud se budou domnívat, že ohrožuje zdraví zaměstnanců. Soud zčásti vyhověl návrhu pravice, která normu 2 roky kritizovala.

Zákoník, který pravicoví poslanci nenazvali jinak než "paskvilem", tehdy protlačila levice, a to i přes to, že s ním nesouhlasil ani Senát a prezident ho vetoval.

Silnou podporu tehdejší zákonodárci našli v odborech. Ty totiž měly v zákoníku velmi silnou pozici, která se nakonec stala terčem kritiky a přivedla normu až před Ústavní soud. Na podporu normy dokonce v listopadu 2006 svolali demonstraci, které se zúčastnily tisíce lidí.  čtěte V Praze demonstrovalo třicet tisíc odborářů

"Postavení odborů v zákoníku z roku 2006 bylo skutečně privilegované," soudí i Radek Novotný z advokátní kanceláře Havel a Holásek.

Odbory například mohly zakázat práci, pokud by ohrožovala  zdraví zaměstnanců. Ze stejných důvodů mohly zakázat také práci v noci. To už nyní nebude možné. Odbory totiž nejsou představiteli veřejné správy, která má podobné záležitosti na starosti. To byl také argument soudu, proč privilegium odborům vzal.

Odborům ale ustanovení velmi vadí. "Za celá léta, co odbory toto oprávnění mají, ho nikdy nezneužily," řekla iDNES.cz místopředsedkyně ČMKOS Marcela Kubínková. "Vadí nám určité odkrojování odborových práv. Nevylučuji, že budeme iniciovat novelu zákoníku," dodala.

Na druhou stranu musí podnik s odbory i nadále projednávat propuštění pracovníka. To nicméně kritici vnímají jako zásah do osobních práv. Odbory totiž jednají i o těch pracovnících, kteří odborově organizovaní nejsou.

"Nikdy se nestalo, že by se na nás pracovník obrátil, abychom o jeho propuštění se zaměstnavatelem nejednali," argumentuje ale Kubínková. 

Rozhodnutí soudu oslabilo nejen odbory jako celek, ale také ty největší z nich.  Nový zákoník totiž umožňoval jednat jen s největší odborovou organizací, pokud se nedohodla s dalšími odboráři v podniku.

Menší organizace posílily
"To byl typický příklad železničářů. Tam často Federace strojvůdců měla zcela jiné požadavky než Sdružení železničářů," říká Novotný. To ale znamenalo znevýhodnění menších organizací. "Nyní se odbory dohodnout musí," komentuje rozhodnutí soudu.

Trnitá cesta zákoníku
Zákoník práce prošel Sněmovnou před dvěma lety. Už v době svého vzniku ale čelil obrovské kritice.  Přes odmítnutí Senátem a prezidentem ho levice protlačila. Zákoník obsahoval řadu nepřesností, které vyřešila technická revize ze začátku roku. S hlubšími změnami se čekalo právě na Ústavní soud.

Jsou odbory užitečné?

celkem hlasů: 4519

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 26. března 2008. Anketa je uzavřena.

Ne, zbytečně vztahy komplikují
Ne, zbytečně vztahy komplikují 2711
Ano, pomáhají zaměstnancům
Ano, pomáhají zaměstnancům 1356
Nelze jednoznačně říct
Nelze jednoznačně říct 452
,