Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | foto: Martin Adamec, MF DNES

Odbory ústeckých autobusáků zrušily stávku

  • 50
Odbory řidičů autobusů na Ústecku odvolaly plánovanou stávku. Spoje tak zítra pojedou. Řidičům se prý dostalo od vedení dopravců ujištění, že do května 2007 nepřijdou o práci.

Ještě v podvečer odboráři tvrdili, že úderem půlnoci začne dvoudenní výstražná stávka. - více zde

Nakonec se ji ale rozhodli zrušit kvůli prohlášení vedení ČSAD Česká Lípa. To na základě právní expertízy své zaměstnance ubezpečilo, že "sociální jistoty zaměstnanců budou mnohem lépe zaručeny, pokud připravovaná dvoudenní stávka nebude."

Prohlášení do telefonu iDNES.cz přečetl Josef Provazník, mluvčí krizového štábu při stávce DPÚK a ČSAD Česká Lípa.

"Současně jsme byli informováni, že komplexní řešení celého problému přinese příští zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje. Vedení společnosti proto neplánuje podávání výpovědí komukoliv ze zaměstnanců s tím, že jejich pracovní poměry neskončí před datem 31. května 2007," dodal Provazník.

Dvakrát zrušená stávka
Odboráři původně plánovali stávku už na středu, ale zrušili ji v očekávání výsledků středečního zasedání Ústeckého kraje. Zastupitelstvo ale nakonec vůbec nejednalo. Proto bylo zahájení dvoudenní nečinnosti posunuto na čtvrtek. - více zde

Ve středu večer ale odboráři své rozhodnutí opět změnili. "Plánovaná výstražná stávka na den 7. a 8. září 2006 se neuskuteční. Stávkový výbor udělá vše proto, aby všechny autobusy vyjely včas a podle plánu," tlumočil pro iDNES.cz Provazník.

ČSAD jezdit nebude, hejtman mu zrušil smlouvu
Do již tak zamotané situace přispěl večer ústecký hejtman Jiří Šulc. Vypověděl smlouvu firmě ČSAD Česká lípa, která měla začít jezdit 9. září. Kraj podle něj zajistí náhradu u jiných dopravců.

Paradoxní situaci, že ve čtvrtek měli stávkovat řidiči DPÚK za podmínky svých kolegů v ČSAD Česká Lípa, Šulce nepřekvapil. "Ty dvě firmy jednají ve shodě," řekl.

Vedení ČSAD Česká lípa kvůli zrušení smlouvy možná nebude schopné splnit závazek zaměstnancům, kvůli kterému stávka padla. "My v tuto chvíli nemůžeme nic dělat," sdělil iDNES.cz Provazník s tím, že klíčový je pro něj stále závazek  podniku.

O zrušení smlouvy ví Provazník z médií. "Pan hejtman pořád hraje svoji starou komedii," glosoval.