Analytici nevidí důvod, proč mít obavy o své peníze v ČSOB.

Analytici nevidí důvod, proč mít obavy o své peníze v ČSOB. | foto: Profimedia.cz

Odborníci: Klienti ČSOB se o své peníze bát nemusí

  • 38
Není důvod k obavám, shodují se experti, kteří v anketě iDNES.cz zhodnotili "problémy" v ČSOB a její mateřské společnosti KBC. Vklady klientů jsou prý v bezpečí i přesto, že obě firmy včera oznámily citelné ztráty.

Belgický vlastník ČSOB, společnost KBC, ve středu oznámila, že po pádu islandských a amerických bank odepíše 1,6 miliardy eur (téměř 40 miliard korun) z hodnoty svých cenných papírů, jež jsou jištěny především padlými bankami.

Odpoledne ČSOB řekla, že za první tři čtvrtletí letošního roku očekává zisky 2,7 miliardy korun, a přiznala, že bez vlivu finanční krize by to mohlo být 8,9 miliardy korun.

. Čtěte o ztrátách ČSOB a KBC

Šéf ČSOB: jsme v dobré kondici

Finanční krize připravila ČSOB o miliardy

Vlastník ČSOB odepíše kvůli krizi 40 miliard

AKETA: MAJÍ SE KLIENTI ČSOB BÁT O SVÉ PENÍZE?
Vladimír Fichtner, šéf finančně poradenské firmy KFP
Ne, nemusí se bát. V ČSOB mám já osobně i někteří naši klienti výrazně vyšší částky, než by pokrylo pojištění vkladů. O peníze se rozhodně nebojíme.

Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik FT
Určitě se bát nemusí, protože i přes odpisy z investičního portfolia, které teď KBC zaznamenala, jsou veškeré ukazatele ČSOB a kapitálová přiměřenost (poměr vlastních peněz banky vůči jejím závazkům - pozn red.) na velmi solidní úrovni. Na klienty to určitě nebude mít vliv.

Jiří Zendulka, analytik společnosti Capital Partners
Ne. Informace týkající se hospodářských výsledků nemá ve své podstatě nic co do činění s obavami o vklady. Jedná se pouze o zaúčtování ztrát z obchodování s cennými papíry, respektive s aktivy a investicemi, které má ČSOB ve svém portfoliu.

Josef Novotný, analytik finanční společnosti Fio
Obavy pramení z toho, že mateřská společnost KBC vykazuje poměrně výrazné ztráty, nicméně o své vklady se klienti určitě bát nemusí. Záruky za vklady jsou poměrně vysoké a nyní se zřejmě zvýší na 50 tisíc eur. Finanční stav samotné ČSOB je dobrý a stabilizovaný. Expozice úvěrů či vkladů je dobrá a banka v současnosti nemá problémy s likviditou.

Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus
Jednoznačně říkám, že o peníze se bát nemusí. Bát se musí samozřejmě akcionáři ČSOB, ale pro klienty se odpisy nic nezmění. Odpisy způsobí meziroční pokles zisku, ale banka se nedostane do ztráty. Její kapitál se nesníží a není ohrožena solventnost (schopnost plnit závazky - pozn. red.) banky.