General Motors, stávka členů odborové organizace United Auto Workers (UAW)

General Motors, stávka členů odborové organizace United Auto Workers (UAW) - Raymond Guess (vlevo) a Don Mcgilton protestují před závodem General Motors ve Warrenu (Michigan). | foto: Reuters

OBRAZEM: Stávka v General Motors

  • 8
Americká odborová organizace United Auto Workers vyhlásila v pondělí celonárodní stávku v automobilce General Motors. Od roku 1976 je to poprvé, co odboráři začali stávkovat ještě v průběhu vyjednávání o nových pracovních podmínkách.

Odboráři se rozhodli zahájit stávku poté, co se nedokázali ani po deseti týdnech shodnout s vedením firmy na nové kolektivní smlouvě. - více zde

Obrázek

Stávku novinářům oznámil šéf americké odborové organizace United Auto Workers Ron Gettelfinger.

Obrázek

Organizace UAW má zhruba 73 tisíc členů, kteří pracují v 82 továrnách General Motors po celých Spojených státech.

Obrázek

Jako první vstoupili do stávky zaměstnanci závodů General Motors v Ohiu, Kansasu a Michiganu.

Obrázek

Po vyhlášení stávky opoušteli závody a pochodovali před branami továren s transparenty v rukou.

Obrázek

Odboráři nyní dále vyjednávají o nových mzdách, budoucí strategii firmy, garanci pracovních míst a o novém fondu, jehož finanční prostředky by spravovali odboráři.

Obrázek

Odborníci tvrdí, že pokud se zaměstnanci vrátí do práce do několika dnů, automobilku to nijak výrazně nezasáhne. Podnik má totiž podle analytika investiční banky Lehman Brothers Briana Johnsona zásoby na několik dní dopředu a stávka je tak zredukuje na příznivější úroveň.

Obrázek

Pokud by se však protáhla na více než dva týdny, přišla by největší americká automobilka podle analytiků o miliardy dolarů.

,