Obnovy po záplavách podpořily stavebnictví

  • 1
Obnova oblastí zničených srpnovými povodněmi se stává motorem stavební výroby. Začátek rekonstrukcí metra, komunikací i domů napomohl stavebnictví v září k růstu o 6,7 procenta. Podle ČSÚ probíhaly intenzivně také práce na výstavbě dopravní infrastruktury a budov pro zahraniční investory. Komentář Atlantik FT najdete ZDE

Někteří ekonomové čekají, že okolo šesti procent by se mohl pohybovat i výkon českého stavebnictví za celý rok.

"I když za prvních devět měsíců činil růst stavební výroby pouze dvě procenta, prognózu ve výši šest procent pro letošní rok zatím ponecháváme nezměněnou, i když se jedná spíše o horní odhad. Srpnové povodně budou znamenat ve zbytku roku impuls," míní analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle Miroslava Brabce z Raiffeisenbank pomůže příznivé říjnové počasí udržet rekonstrukce v plném proudu a říjen naváže na zářijový růst. "Povodňové škody stavebnictví pomáhají, avšak i s tímto vlivem nelze očekávat, že celoroční výsledek sektoru přesáhne čtyřprocentní meziroční růst, což znamená výrazné zpomalení proti předchozímu roku," soudí Brabec.

Pokud jde o odhady letošního stavebního výkonu, nejskeptičtější je Patria Finance, která předpokládá růst ve výši 2,5 procenta.

Úřady v září vydaly 14 645 stavebních povolení s orientační hodnotou staveb 21,6 miliard korun. Byla povolena výstavba 2751 bytů, z toho na novou výstavbu připadá 2072 bytů v přibližné ceně 4,4 miliardy korun.

Průměrná nominální mzda dosáhla ve sledovaných podnicích 15 741 korun a byla o 6,1 % vyšší než v září 2001.