Na Volkswagen se prý chystá i DaimlerChrysler. Ilustrační foto

Na Volkswagen se prý chystá i DaimlerChrysler. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

O část VW má prý zájem i DaimlerChrysler

O pětinový podíl v německé automobilce Volkswagen má zájem i DaimlerChrysler, napsal list Focus s odvoláním na zdroje z dozorčí rady. Plán na získání stejného podílu přitom minulý týden zveřejnil i výrobce luxusních vozů Porsche.

Volkswagen je totiž pro Porsche významným dodavatelem. Obě firmy navíc spolupracují i na některých vývojových projektech. Porsche chce proto zabránit případnému nepřátelskému převzetí. - více zde

DaimlerChrysler se nicméně k úvahám o koupi podílu staví s odstupem. Ředitel divize komerčních vozů firmy DaimlerChrysler Andreas Renschler zprávu časopisu Focus označil za pouhou spekulaci. Agentuře Reuters navíc zdroj z dozorčí rady společnosti řekl, že žádné plány na koupi podílu ve Volkswagenu neexistují.

"Pravděpodobnost, že Daimler koupí podíl ve VW zřejmě klesla poté, co koupi podílu ohlásilo Porsche," prohlásil analytik Michael Raab ze společnosti Bankhaus Sal. Oppenheim. Dodal, že spolupráce firem Volkswagen a DaimlerChrysler by v některých oblastech, například ve vývoji a výzkumu, měla smysl.

K jejímu zajištění by však podle jeho názoru bylo lepší využít smluvní partnerství než nákup podílu.

, ,