Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O 117 procent vyšší plat. Zaměstnanci ústavu pro léčiva si rekordně přilepšili

  • 51
V Česku existuje úřad, který svým lidem za šest let zvedl platy o rekordních 117 procent. Jde o Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jiná instituce placená z peněz daňových poplatníků, Státní plemenářský podnik, zase za tu dobu rekordně zvedla počet zaměstnanců na dvaapůlnásobek původního stavu.

Tato zjištění vyplývají ze srovnávacích tabulek, které s využitím dat ze státních závěrečných účtů sestavila MF DNES.

Data ukazují nejen to, že na některých úřadech dramaticky rostly mzdy i počty pracovníků, ale i to, že se zvedaly mnohem rychleji, než byl průměr v soukromé sféře.

Zatímco Státní ústav pro kontrolu léčiv svým lidem za posledních šest let přidal na platech zmíněných 117 procent, průměrná mzda v soukromé sféře rostla za stejnou dobu o 44,1 procenta.

Proč tak rychlý růst mezd?

"Kvůli novým úkolům jako výrazné zapojení do evropských procesů registrace léků nebo evropské spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje jsme museli zvýšit podíl specialistů, tj. vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců," vysvětluje mluvčí ústavu Veronika Petláková. A specialisté se podle ní musí dobře zaplatit, aby neutekli. Průměrný plat v úřadě je 42 485 Kč.

V České plemenářské inspekci loni pracovalo 58 lidí. To je bezmála dvaapůlkrát víc než před šesti lety. Podle ředitelky inspekce Zdeňky Mejzlíkové se však tehdejší a nynější počet pracovníků nedá porovnávat, protože teprve v roce 2005 došlo k plnému obsazení předepsaných míst.

Dnes tvoří dvě třetiny personálu úřadu vysokoškoláci převážně s dlouholetou praxí. Což je řadí vysoko i v platových tabulkách. "Nemáme pozice zařazené do nižších tarifních tříd, například řidič, uklízečka, vrátný a jiné pomocné síly," dodává Mejzlíková.

Instituce zvyklé na zvyšování platů nebo příliv nových zaměstnanců teď čeká nepříjemný obrat. Budou muset začít šetřit.

A zaměstnancům ve státní sféře, kterým platy několik let rostly nebo alespoň neklesaly, se nyní výdělky začnou kvůli úsporám snižovat.

,