Letiště, letadlo

Letiště, letadlo | foto: David Votruba, iDNES.cz

Nová letecká linka spojí v říjnu Brno a Mnichov

  • 4
Z Brna do Mnichova za necelé dvě hodiny. Za deset týdnů to nebude sen, ale skutečnost. "Usilujeme o to, aby letecké spojení s Mnichovem fungovalo od 28. října. Ještě bude záležet na tom, jak rychle se nám podaří rozjet prodej letenek," uvedl včera hejtman jižní Moravy Stanislav Juránek.

Dodal, že podrobnosti i cenu letenky prozradí den před zahájením jejich prodeje. Linka do Mnichova bude mít přívlastek obchodní, čímž se odliší od pravidelné turistické letecké linky do Londýna. Podle Juránka je možnost létat z Brna do Německa a zpět klíčová hlavně pro byznysmeny.

"Na jižní Moravě skončilo mnoho velkých zaměstnavatelů, které nyní potřebujeme nahradit. Investoři z Japonska či velké společnosti jako ABB vždy vyžadují obchodní letecké spojení," vysvětlil hejtman.

"Spojení s Mnichovem určitě budeme hojně využívat. S Německem obchodujeme hodně," reagoval Antonín Oujezdský, výkonný ředitel blanenské firmy Apos. "Velmi nás zajímají i další letecké linky, o nichž se jedná, například spojení s Itálií," dodal Oujezdský.

Zavádění nových leteckých spojení má podle hejtmana ještě jeden bonus: ocení to nynější brněnští zaměstnavatelé a může to pro Brno zachránit například Veletrhy Brno. "Manažeři nebo účastníci veletrhů požadují, aby se mohli letadlem dostat přímo na místo. Nejsou připraveni několik hodin dojíždět z Prahy či Vídně," popsal Juránek.

Mnichov se stane druhým městem, kam se bude z Brna pravidelně létat. Necelý půlrok existuje pravidelné spojení s Londýnem.

"Nyní jednáme celkem o šesti pravidelných leteckých linkách. Se společností Ryanair, která zajišťuje lety do Londýna, uvažujeme o rozšíření do Itálie. Dále jednáme o leteckém spojení na Ukrajinu a do Ruska," uvedl Juránek. Představitelé kraje a letiště se podle něho nebrání kontaktu s žádným leteckým dopravcem. "Důležité je, aby měl jméno a záruky."