Nezaměstnanost - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nezaměstnaný přijde stát na 170 tisíc ročně

  • 97
V České republice je podle posledních statistik bez práce kolem půl milionu lidí. Náklady na takovou armádu nejsou podle tiskové mluvčí ministerstva práce Kateřiny Beránkové zanedbatelné. Jeden nezaměstnaný stojí státní kasu asi 14  277 korun, to je přes 171 tisíc ročně.

Na podpoře a sociálních dávkách vyplatí stát nezaměstnanému měsíčně 3562 korun. Uhradí za něj rovněž 475 korun na zdravotní pojištění. Člověk bez práce pak státu neodvádí 4143 korun na sociálním a zdravotním pojištění a zaměstnavatel 6097 korun, vypočítala mluvčí.

Nezaměstnanost v květnu klesla, činila 8,6 procenta. Úřady evidovaly 494  576 uchazečů o práci, tedy téměř o 18 tisíc méně než v dubnu. Důvodem je hlavně začátek sezónních prací. (více zde)  Pro stát to znamená roční ztrátu asi 85 miliard korun.

Na boj s nezaměstnaností má ministerstvo práce letos asi čtyři miliardy korun. Používá je podle mluvčí na rekvalifikace, veřejně prospěšné práce, investiční pobídky k vytváření míst či příspěvky pro zaměstnavatele na zapracování a dopravu pracovníků.

Ministr páce Zdeněk Škromach chtěl od vlády dalších 700 milionů, kabinet ve středu souhlasil s 200 miliony. Nedostatek peněz na aktivní politiku zaměstnanosti může podle ministerstva vést k jejímu zvýšení. To by pak znamenalo další výdaje na podpory a dávky.

ČTĚTE TAKÉ

Nezaměstnanosti
se lidé bojí, stěhování víc

Na vytvoření místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností přispívá ministerstvo firmám až dvěma sty tisíci korun. Podle Beránkové musejí ale podniky zachovat pracovní příležitosti nejméně pět let. Podle Beránkové se ale i tak podpora státu vyplácí.

"Úspora prostředků ze státního rozpočtu za toto období dosahuje každoročně 170 tisíc  korun, tedy celkem 800 tisíc," uvedla. Zdůraznila, že ušetřená suma tak 4,25 krát převyšuje výdaje na vytvoření nového místa.

,