Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Nezaměstnanost v lednu vyskočila nad 9 procent

  • 436
Počet lidí, kteří hledají práci, v lednu opět prudce stoupl. Nezaměstnanost vystoupala na 9,1 procenta. Proti prosinci se tak zvedla o pět desetin, stejně jako v předchozím měsíci, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Bez práce je nyní 534 089 lidí, téměř o 26 tisíc víc než na konci roku. Ekonomové rychlý růst nezaměstnaných čekali. 

Může se hodit

Najděte si novou práci na jobDNES.cz. Denně žhavé pracovní nabídky.

"Pro první měsíc v roce je typický nárůst počtu nezaměstnaných, kterým skončil pracovní poměr na konci roku. Jde tedy o sezonní výkyv, za kterým stojí časově omezené úvazky ve službách a stavebnictví a u zaměstnavatelů pak i rostoucí obliba pracovních poměrů na dobu určitou," komentoval čerstvá čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Svoji roli podle něj tentokrát sehrál ale i očekávaný útlum ekonomiky, na který některé firmy v předstihu reagovaly propouštěním.

Volných míst je na na úřadech méně

Na úřadech práce kromě většího počtu nezaměstnaných ubylo volných pracovních míst. Firmy jich nabízejí o 1 300 méně než v prosinci, lidé bez práce si tak mohou vybrat nové místo ze seznamu necelých 34 500 pozic.

Úřady práce však doporučují lidem dívat se při hledání práce také na internet. Samy úřady našly na síti dalších téměř 18 tisíc nabízených míst.

V letošním roce se statistiky nezaměstnanosti zlepšovat příliš nebudou. Propouštění bude kvůli intenzivnějšímu pronikání dluhové krize do ekonomiky pokračovat. Na konci roku tak bude míra nezaměstnanosti mírně vyšší než loni a bude se pohybovat kolem devíti procent.