Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Nezaměstnanost klesla, letos poprvé však ubylo volných míst

  • 127
Počet lidí hledajících práci v červnu klesl o desetinu procenta na 8,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského října. Letos poprvé však ubylo volných míst. Jejich počet se po pětiměsíčním růstu snížil na necelých 43 tisíc.

Za červen se fronta lidí hledajících na úřadech práce zaměstnání snížila o více než sedm a půl tisíce lidí, o práci se aktuálně hlásí 474 586 uchazečů.

"Nezaměstnanost klesla letos již počtvrté v řadě. Hlavním důvodem jsou sezonní faktory," komentoval čerstvá čísla ministerstva práce a sociálních věcí analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Aktuální číslo je podle hlavního ekonoma UniCredit Bank zajímavé tím, že zatím rozhodně nepřipomíná recesi, ve které se tuzemská ekonomika nachází od loňského posledního čtvrtletí. "Zdá se, že se podniky po zkušenostech z recese 2009 rozhodly udržet si své klíčové zaměstnance i při přechodném snížení objemu zakázek," říká Sobíšek.

Druhým faktorem, který netlačí na růst nezaměstnanosti, je podle něj vývoj ve veřejném sektoru, kde zřejmě už skončila zatím poslední vlna propouštění.

Relativně pozitivní vývoj nezaměstnanosti se však může brzy obrátit. Naznačuje to i pokles počtu volných pracovních míst, kterých v červnu ubylo téměř 900. Lidé si tak nyní mohou vybírat z nabídky 42 779 míst, což znamená, že o jeden post bojuje 11,1 uchazeče.

V dalších měsících tak bude podle ekonomů patrně počet nezaměstnaných narůstat. Jednak kvůli nástupu nových absolventů, jednak kvůli postupnému odeznívání sezonních prací, ale hlavně kvůli poklesu domácí ekonomiky i oslabení německého hospodářství. "Nepředpokládám však, že by se do konce roku nezaměstnanost mohla přehoupnout přes hranici devíti procent," poznamenává Petr Dufek z ČSOB.