Nezaměstnanost klesla pod deset procent

  • 9
Po půl roce se česká nezaměstnanost vrátila pod desetiprocentní hranici, kde byla naposledy loni v listopadu. V květnu klesla na 9,9 procenta. Úřady práce evidovaly 520 442 lidí bez práce.

Za uplynulý rok se tak situace na tuzemském trhu práce opět o něco zhoršila. Údaje za květen 2003 jsou totiž znatelně nižší: o 23 664 nezaměstnaných méně tehdy znamenalo míru nezaměstnanosti 9,4 procenta.

Přesto se situace na trhu práce vyvíjela tři měsíce po sobě lépe než ve stejném období loni. „Od března do května předstihl pokles počtu lidí bez práce loňskou skutečnost o 9000. Na snížení počtu nezaměstnaných neměl tedy vliv jen rozjezd sezónních prací,“ upozornil Ivo Nejdl z Raiffeisenbank.

„Růst ekonomiky ovšem problém nezaměstnanosti dlouhodobě nevyřeší. Už v červnu se nejspíš trend ve vývoji počtu nezaměstnaných obrátí k horšímu,“ dodal.

Na konci roku bude podle Nejdla počet lidí bez práce v nejlepším případě stejný jako loni, což by znamenalo míru nezaměstnanosti 10,3 procenta.

I přes celorepublikový pokles nezaměstnanosti se našly tři úřady práce, kde uchazečů o zaměstnání přibývalo: Tachov, Cheb a Domažlice.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha-západ, Praha-východ a Praha. Nejhorší situace je naopak v Mostě, Karviné a Teplicích.