Prodeje osobních aut prudce zpomalily. Ilustrační foto

Prodeje osobních aut prudce zpomalily. Ilustrační foto | foto: Škoda Auto

Nezájem o nová auta postihl už i Česko

  • 56
Pokles prodejů aut už zažívají naplno dealeři po celém Česku. Ukazují to čerstvá čísla Sdružení dovozců automobilů o počtu registrací za listopad. Prodej osobních aut a aut kategorie N1 (s mřížkou) poklesl meziročně o jedenáct procent. Nejprodávanější značkou zůstává Škoda Auto.

Nepatrný růst (+1,99 procenta) zaznamenala ještě osobní auta, osobních aut kategorie N1 (většinou vozy s mřížkou nakupované podnikateli) se ale ve srovnání s loňským listopadem prodalo o třetinu méně.

"Ta čísla se musí vykládat opatrně, je tam několik českých specifik," řekl tajemník Sdružení dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Prodeje osobních aut ale prudce zpomalily, ještě v říjnu rostly trojnásobně rychleji než v září. Když se sečtou prodeje osobních vozů a aut kategorie N1, trh už klesá.

Podle Tunkla ale do loňských listopadových prodejů promluvila i změna zákona, která prodloužila minimální dobu leasingu ze tří na pět let, a řada firem se proto "předzásobila". Prodeje však klesly i oproti listopadu 2006. 

Prodeje osobních aut*
kategorie  prodeje listopad 08/07 prodeje leden až listopad 08/07
osobní auta 11 384 (1,99 %)   133 357 (9,32 %)
N1 (s mřížkou) 4 284 (-33,76 %)   55 262 (1,66 %)
autobusy 111 (-20,71) 1 023 (25,71 %)
nákladní 750 (-21,79)  9 963 (-5,09 %)

*poznámka: V závorce jsou uvedeny meziroční nárůsty či poklesy. Zdroj: Sdružení dovozců automobilů a výpočty MF DNES.

"Může za tím být i to, že někteří nákup těchto aut odkládají, protože čekají, až se mřížky nebudou muset vyrábět," uvedl Tunkl.

Česku se zatím prodejní krize vyhýbala a aut se prodávalo čím dál více. Kvůli poklesu prodejů se dá očekávat další zlevňování aut.

Statistiky ukazují i změny v pořadí nejprodávanějších značek v tuzemsku. V osobních automobilech vede nadále Škoda Auto, ta si ale za listopad pohoršila o více než pětinu. Druhý zůstává Ford, který naopak meziročně vyrostl o třetinu. Trojku si už druhý měsíc drží Hyundai, který vystřídal Volkswagen.

Pokles hlásí už i registrace nových nákladních vozů. "Podle objednávek se dá čekat další pokles i příští rok," dodal Tunkl.