Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Alkohol, drogy, prostitutky. Češi jsou v žebříčku neřestí na třetím místě

  • 189
Češi holdují neřestem všeho druhu, ukazují data úřadu Eurostat. Ve výdajích za tabák, alkohol, drogy a prostitutky je v Evropské unii trumfnou pouze Lucemburčané a Maďaři. Češi vydají za neřesti 8,2 procenta svých měsíčních útrat. Tedy polovinu toho, co vydají za jídlo a srovnatelnou částku s výdaji za rekreaci a kulturu.

Bezmála desetinu svých pravidelných útrat, přesně 8,2 procenta, Češi „rozhází“ za tabák, alkohol, drogy a prostitutky.

Ve výdajích za neřesti patří ke špičce EU, upozornil analytik Lukáš Kovanda na nový data Eurostatu. Hýřivější jsou jen Lucemburčané (9 procent) a Maďaři (8,3 procenta). Na druhém konci, tedy nejméně neřestnými národy jsou Nizozemci s Němci (3,2 procenta) a Rakušané (3,3 procenta).

Kovanda upozorňuje, že data je třeba brát s rezervou, nezohledňují totiž rozdílné ceny a tedy ani daně a mzdy ve srovnávaných zemích.

„Obecně za neřesti utrácí více takzvané nové země EU, které ovšem i za běžné potraviny a nápoje utrácí větší podíl svých celkových výdajů než staré země EU. Například Slováci ale utrácí ze neřesti výrazně méně než Češi, pouze 5,1 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů. V tom se zřejmě odráží i relativně vyšší podíl věřících ve slovenské populaci,“ soudí Kovanda.

Zajímavé ale je srovnání k jiným výdajům Čechů. Tak třeba: za neřesti utrácejí polovinu toho, co za potraviny. Nabízí se otázka, jestli Češi moc hýří, nebo příliš škrtí výdaje za jídlo. Anebo jde o kombinaci. Třeba obyvatelé kulturně i historicky nám nejbližšího Slovenska utratí výrazně méně za neřesti (5,1 procenta), ale zároveň více za jídlo (18,1 procenta). 

Větší rozptyl mezi výdaji za potraviny, které jsou nejdůležitější a výdaji za neřesti, tedy těmi nejméně důležitými, je i v Maďarsku (18,3 versus 8,3 procenta).

Z hlediska poměru k celkovým útratám nejsou potraviny nejdůležitější položkou. Čtvrtinu peněz spolkne bydlení. Dalších deset procent vydáme za dopravu a po devíti procentech za rekreaci a kulturu a také za restaurace a hotely.

A kdo v jednotlivých neřestech vévodí Evropské unii? Češi „nevedou“ ani v jednom. Výdaje za tabák ve výši 4,2 procenta je ale řadí na druhé místo mezi nejvášnivější kuřáky. Můžeme spekulovat, co s tímto zlozvykem udělá chystané razantní zdanění tabáku. Krabička cigaret by mohla zdražit až o 13 korun. (více čtěte zde)

Ani rčení pije jako Dán se neopírá o realitu. Dánové se s podílem 1,7 procenta řadí k těm, kteří za alkoholické nápoje vydávají nejméně. Jasně ovšem kralují pobaltské státy v čele s Estonskem (5,2 procenta). Lotyši utratí 4,9 procenta financí za alkohol a Litevci 4 procenta. Češi jsou pátí se 3,3 procenty.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek

Pomyslný souboj v kategorii drogy a prostituce je dost vyrovnaný. I tady má ale Evropská unie své experty. V drogách strčí všechny spolehlivě do kapsy Italové (1,5 procenta), sekundují jim Irové s rovným procentem, třetí jsou Řekové (0,8 procenta). Češi obsadili šesté místo spolu s Kyprem a Islandem, což znamená, že vydají 0,4 procenta útrat za narkotika.

A prostituce? Nijak překvapivě zdaleka nejmenší výdajová položka mezi všemi neřestmi. Nevěstinec je nejčastější zastávkou pro Maďary (0,9 procenta) a Lucemburčany (0,7 procenta). Češi jsou šestí (0,2 procenta).

Výdaje za neřesti v EU
PořadíZeměPodíl na výdajích
TABÁK
1.Lucembursko5,6
2.Česká republika4,3
3.Maďarsko3,6
ALKOHOL
1.Estonsko5,2
2.Lotyšsko4,9
5. Česká republika3,3
DROGY
1.Itálie1,5
2.Irsko1,0
6.ČR, Kypr, Island0,4
PROSTITUCE
1.Maďarsko0,9
2.Lucembursko0,7
6.Česká republika0,2
Zdroj: Eurostat