Nepleťte si kódy, 5100 definitivně končí

  • 1
Pokud jste si ještě neodvykli používat místo kódu 5100 patřícího bývalé IPB správné čtyřčíslí 0300 (ČSOB), mějte se na pozoru. Československá obchodní banka coby nový majitel IPB upozorňuje, že clearignové centrum České národní banky 31. května definitivně přestane automaticky směrovat špatně označené platby a bude je vracet zadavatelům.

"Upozorňujeme ty, kteří dosud spoléhají na automatickou konverzi neplatného kódu 5100 na správný 0300, aby sami změnili platební instrukci svým bankám, a předešli tak problémům s neuskutečněnými platebními operacemi," varoval mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Rozhodnutí, že čtyřčíslí 5100 zmizí z příkazů k úhradě, platí už od 28. května 2001. Zúčtovací centrum centrální banky ale zatím bralo na milost ty, kteří nezměnili například kódy u trvalých příkazů k úhradě nebo se zmýlili a uvedli starý kód ze zvyku. Takové příkazy byly automaticky směrovány na účty ČSOB.

Změna koncového čísla banky se dotkla zhruba tří milionů lidí, a tak se ČSOB při sjednocování kódů dohodla s bankami i velkými nebankovními institucemi na automatické změně čísla.

Kdo od 1. června napíše na bankovní příkaz kód 5100, nemůže už počítat se zúčtováním platby.