ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Koronavirus byty nezlevní, domnívá se Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

  • 176
Koronavirová krize výrazným způsobem zasáhla také realitní trh v Česku, výraznější zlevňování nemovitostí k bydlení se však zřejmě nechystá. Případný pokles bude spíše krátkodobý a ceny začnou brzy znovu růst, konstatuje ve své nejnovější zprávě Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Vládní opatření proti šíření nákazy covid-19 zatím v rámci realitního trhu nejvíce dopadly na poskytovatele krátkodobých pronájmů. Jejich služeb využívali hlavně cizinci, kteří se však kvůli uzavřeným hranicím do Česka nejspíš v dohledné době nevrátí.

Na Airbnb koronakrize tvrdě doléhá. Získá miliardovou finanční injekci

V Praze se ke krátkodobým pronájmům využívalo více než 10 tisíc bytů, od března se však místo platforem typu Airbnb objevují na realitních portálech. 

„V dubnu a květnu se podle odhadů na trh dostane dalších pět tisíc bytů. Tento příliv bytů určených k dlouhodobému pronájmu již má za následek snížení cen nájemného, v centru Prahy dokonce o desítky procent,” uvádí zpráva Trend Report 2020, kterou tento týden publikovala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Publikace shrnuje vývoj na realitním trhu za uplynulý rok, vzhledem k nynější situaci ji však autoři letos aktualizovali i o vývoj z posledních týdnů. „Koronavirus bude mít nedozírné dopady na globální i českou ekonomiku a nevyhne se ani realitnímu trhu,” konstatuje zpráva.

V rámci Evropské unie patřila Česká republika v posledních letech k zemím, kde stoupaly ceny nemovitostí nejrychleji. V prosinci 2019 Česká národní banka uvedla, že ceny bytů jsou nadhodnocené o 15 až 20 procent. Z realitního trhu zaznívaly v minulosti názory, že pro výraznější pokles cen nemovitostí by musela přijít ekonomická krize, podobně jako tomu bylo v letech 2008 a 2009.

Nabídka nemovitostí je slabá

Zaseklý realitní trh se dočkal, vláda po měsíci kývla na zrušení daně z nabytí

Podle ARTN však tento scénář nyní pravděpodobný není. „Současná situace v České republice je odlišná od krize v letech 2008–2009, a to tím, že stát je připraven masivně podpořit ekonomiku, developeři nemají na skladě velký objem neprodaných nemovitostí, je dlouhodobě slabá nabídka na second-handovém trhu (trh se staršími nemovitostmi, pozn. red.),” uvádí zpráva.

Letošní pravděpodobná recese tak podle dokumentu nebude mít na trh s bydlením přímý dopad. U nových bytů autoři studie nepředpokládají redukci cen vzhledem k relativně nízkým maržím developerů, vysokým stavebním nákladům a poptávce, která stále převyšuje nabídku.

„Zmrazení trhu zapříčiněné aktuálními nouzovými opatřeními pokládám pouze za dočasné. Očekávám, že s ohledem na opoždění výstavby a dlouhodobě nedostatečnou nabídku rezidenčních nemovitostí se ceny brzy stabilizují a poté mohou opět růst,” uvedla prezidentka ARTN Zdenka Klapalová. Z dlouhodobého hlediska nemovitosti podle ní hodnotu drží.