Strojvedoucí v Německu stávkovali

Strojvedoucí v Německu stávkovali | foto: AP, ČTK

Německý soud povolil strojvůdcům dál stávkovat

Hlavní německý pracovní soud zrušil své předběžné opatření, jež bránilo vlakovým strojvůdcům zastavovat spoje v rámci výstražných stávkových akcí. Strojvůdci se tak v případě neúspěchu čtvrtečních jednání budou moci opět domáhat svých nároků stávkami.

Pracovní soud v Mohuči rozhodl, že odbory strojvůdců mohou pořádat výstražné stávky znovu.

V úterý soud vydal předběžné rozhodnutí, jímž stávky strojvůdců zakázal. Strojvůdci chtěli pořádat stávkové akce i poté, co se ostatní železniční odbory na mzdových podmínkách dohodly.

Stávky na železnicích v posledních dvou týdnech periodicky paralyzovaly železniční přepravu v Německu. Trvaly vždy asi čtyři hodiny a stály železnici přes deset milionů eur (zhruba 280 milionů korun) denně. - více zde

V pondělí se železniční společnost Deutsche Bahn dohodla se dvěma odborovými svazy Transnet a GDBA, zastupujícími 134 tisíc zaměstnanců, na zvýšení mezd o 4,5 procenta.

Odbory strojvůdců GDL ale dohodu neakceptovaly a požadují nárůst mezd až o 31 procent. Další jednání se povede ve čtvrtek.

Generální ředitel Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn ale dohodu s mnohem lepšími podmínkami pro strojvůdce než pro ostatní zaměstnance zásadně odmítá.

,