Německá ekonomika přidala plyn

  • 1
Nejsilnější evropská ekonomika připravila národohospodářům jarní překvapení. Statistický úřad oznámil, že za první čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt v porovnání s rokem 2003 o 1,5 procenta. To je nejrychlejší tempo za poslední tři roky a zhruba dvojnásobek toho, co očekávali analytici.

Ekonomice pomohl k růstu především vyšší export. "Oživení v prvním čtvrtletí je charakteristické relativně silným nárůstem přebytku obchodní bilance. Vývozy rostly téměř dvakrát rychleji než dovozy," sdělil německý statistický úřad.

Exportní výkon je tím pozoruhodnější, že si vývozci stěžovali na silné euro, které německé zboží mimo eurozónu prodražuje.

Takový vstup do nového roku skýtá podle analytiků dobrý základ pro silnější hospodářské oživení.

"Teď můžeme očekávat rychlejší růst. V celoročním vyjádření odhadujeme až dvě procenta," řekl Gerd Hassel z ING BHF-Bank.

Zatímco dosud byl hlavním tahounem HDP především vývoz, mohly by se k němu v následujících měsících přidat i výdaje domácností a investice firem.

Německo by se mělo letos vymanit z recese a stagnace posledních let. Loni utrpěla největší evropská ekonomika první pokles za deset let.

,