Vyměřovací základ pojistného se podle soudu dal ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona. Ilustrační foto.

Vyměřovací základ pojistného se podle soudu dal ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nejvyšší správní soud: Povinnost platit pojistné kvůli chybě v zákoně nezanikla

  • 116
Kvůli chybě v zákoně nemohla zaniknout povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení. Takové rozhodnutí si ve čtvrtek vyslechli zástupci společnosti Ježek software, která kvůli chybné legislativě pojištění neplatila. Stát tak zřejmě nebude vracet firmám miliardy za první polovinu roku 2007.

"Není možné poukazem na určitou legislativní chybu dospět k závěru o zániku platební povinnosti či o nemožnosti stanovení její výše," uvedl v odůvodnění Nejvyšší správní soud. Takový výklad by byl podle soudců zcela mechanický.

Vyměřovací základ se podle soudu dal ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona.

Rozhodnutí nepotěší firmy, které už počítaly s tím, že jim stát zaplacené pojistné bude muset vracet. Státu se naopak ulevilo. Pokud by dal soud firmě za pravdu, musel by zřejmě vyplatit zpětně miliardy korun. O peníze se po zveřejnění případu začaly hlásit firmy i města. (více čtěte zde)

"Jsem rád, že soud takto rozhodl, ale respektoval bych jeho rozhodnutí i v případě, že by bylo opačné," reagoval na verdikt soudu ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Specialistka na daňové poradenství společnosti KPMG Jana Bartyzalová předpokládá, že vzhledem k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu už bude správa sociálního zabezpečení podané žádosti o vrácení přeplatku na pojistném za uvedené období odmítat. "V jednotlivých případech, kdy bylo řízení o žádosti přerušeno, ČSSZ nejprve řízení obnoví a pak rozhodne o jejich zamítnutí," vysvětluje Bartyzalová.

Ministerstvo práce chce nyní závěry soudu pečlivě prostudovat. "Rozhodnutím se budeme zabývat teprve poté, až ho celé zanalyzuje," řekla iDNES.cz mluvčí resortu Štěpánka Filipová.


Kauza putuje zpět ke krajskému soudu

Firma Ježek software zjistila, že při novelizaci zákona v roce 2006 vypadla důležitá pasáž, která definuje, co je vyměřovací základ pojistného. V první polovině roku 2007 tak nebylo zcela jasné, jaká bude výše pojistného.

Ministerstvo práce argumentovalo tím, že vyměřovací základ vyplýval z kontextu zákona. Drtivá většina firem chybu nezaznamenala a pojistné běžným způsobem zaplatila.

Českolipská firma Ježek software ale pojistné s odkazem na chybu odmítla uhradit. Stát začal peníze soudně vymáhat.

Liberecký krajský soud poté rozhodl, že firma peníze doplácet nemusela. Čtvrteční verdikt Nejvyššího správní soudu však závěry krajského soudu zrušil. Liberecký soud se musí případem zabývat znovu.

Přestože Nejvyšší správní soud rozhodl v neprospěch firmy, nešetřil kritikou na chaotickou a nepřehlednou legislativu.

,