Nejlépe placenými absolventy jsou experti přes IT a auditoři

Nejlépe placenými absolventy jsou experti přes IT a auditoři | foto: Profimedia.cz

Nejvyšší absolventské platy berou počítačoví experti

  • 103
Nejlepší startovní pozici na trhu práce mají lidé, kteří vystudovali informační technologie. A navíc se ukazuje, že většinou ani netuší, jak dobrá je. Podle statistik společnosti Robert Half International (RHI), totiž mají nižší platové požadavky, než kolik jim jsou zaměstnavatelé ochotni dát.

"Průměrný absolvent oboru IT často ani nečeká, že by mohl dostat tolik, kolik mu v jeho první práci nabídne zaměstnavatel," říká Jan Bílek z RHI.

Specialisté přes vývoj aplikací si hned po škole přijdou až na 35 tisíc hrubého, což je v jiných oborech plat obvyklý až po několika letech praxe. V nástupním platu se jim vyrovnají už jen auditoři.

Mít univerzitu se zaměřením na IT se tak zdá být zlatým dolem. Po absolventech tohoto typu škol je taková poptávka, že firmy slevují i z dosud zásadního požadavku dorozumět se anglicky. "Člověk bez angličtiny práci najde, ale musí se spokojit s platem až o deset tisíc nižším," dodal Bílek.

Dalším oborem, který nabízí vysoké platy, je právo - zejména advokacie. Pro její vykonávání ale musejí právníci překousnout často nepříjemné období, po které dělají koncipienta. Tam si totiž přijdou v průměru na 18 - 20 tisíc korun. "Oni to berou spíše jako další vzdělávání, než že by to pro ně byl zdroj financí," říká Bílek.

Pokud se rozhodnou pro dráhu advokáta, vydělávají po několika letech praxe kolem stovky tisíc korun měsíčně, vyplývá ze zprávy RHI.

Slušný platový nárůst z průměrných hodnot zaznamenali experti na personalistiku u obchodníků, kterých je na českém trhu rovněž nedostatek. "Chybějí zejména 'lovci', což jsou obchodníci, kteří jsou schopni vyhledávat nové klienty," říká Aleš Křížek z RHI.

Firmy musejí vynakládat na peněžní ohodnocení obchodníků vysoké sumy také proto, že u úspěšných jedinců hrozí s jejich odchodem i odliv obchodních partnerů. "Často se stává, že si obchodník přetáhne klientelu k novému zaměstnavateli," upozorňuje Křížek.

Kolik berou absolventi a kolik lidé s praxí?
Absolvent Po 5 letech praxe
Redaktor * - 25 tisíc
Logistik do 20 tisíc 30 až 35 tisíc
Personalista do 20 tisíc 35 až 50 tisíc
PR Manager * - 60 tisíc
Advokát/koncipient do 20 tisíc 60 až 150 tisíc
Daňový poradce do 23 tisíc 50 až 80 tisíc
Mzdový účetní do 25 tisíc do 35 tisíc
Administrátor MS do 32 tisíc 38 až 50 tisíc
Programátor JAVA do 35 tisíc 55 až 85 tisíc
Auditor do 35 tisíc 70 až 200 tisíc
Zdroj: Robert Half International
Pozn: * - u takto označených pozic uvádí RHI pouze jeden údaj