Třetina firem v zemědělství může čelit velkým rizikům.

Třetina firem v zemědělství může čelit velkým rizikům. | foto: Profimedia.cz

Nejrizikovějším podnikáním je zemědělství, ukázal výzkum

  • 15
Jaká jsou nejvíce riziková povolání? Zemědělci, myslivci a rybáři. Nesou s sebou největší rizika úpadku, problémů s úvěry nebo platební neschopnosti. "Bezpečné zisky" naopak zajistí podnikání v energetice, zdravotnictví nebo finančních službách.

Ukázal to průzkum České kapitálové informační agentury (ČEKIA). S velkými riziky, nebo dokonce úpadkem je v zemědělství spojena třetina firem. Naopak ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody jsou to jen 3 procenta. Velká rizika představuje také zpracovatelský průmysl, obchod a doprava.

Nejstabilnější jsou kromě energetiky také finanční služby, školství a zdravotnictví. "Ekonomická recese v České republice se nejvýrazněji odrazila na společnostech podnikajících v oborech s přímou závislostí na vývoji ekonomického cyklu," uvedla ředitelka agentury ČEKIA Alena Seoud.

Krachem je ohrožena každá třetí firma podnikající v zemědělství a každá čtvrtá firma ze zpracovatelského průmyslu, obchodu nebo dopravy. V těchto oborech působí největší počet společností s ratingovým stupněm "rizikový" (CCC, CC, C), resp. "úpadek" (D).

Naopak stavebnictví vyšlo v průzkumu s dobrými výsledky. Rizika a krach mohou potkat necelých 16 procent firem. "Náš ratingový model zcela nepotvrzuje obavy stavbařů, kteří očekávají krach až pětiny stavebních firem, nicméně trh dodavatelů těchto služeb se již značně pročistil v uplynulém období," dodala Alena Seoud.