Marka by dnes stála okolo 13 korun, francouzský frank necelé čtyři a za šilink byste nedali ani dvě koruny. Ilustrační foto.

Marka by dnes stála okolo 13 korun, francouzský frank necelé čtyři a za šilink byste nedali ani dvě koruny. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Nebýt eura, stála by dnes německá marka 13 korun

  • 48
Německá marka za třináct korun, rakouský šilink za dvě. Kdyby nepřišlo euro, byly by tyto kurzy realitou. Tedy pokud by se i dnes použily koeficienty, podle kterých se západní měny na euro před jedenácti lety navázaly.

Jeden francouzský frank se rovná pětikoruně, německá marka necelým 18 korunám a za rakouský šilink zaplatím okolo 2,50 Kč. Tyto přepočty dobře znali čeští turisté do konce roku 2001, než se začalo platit eurem.

Západní měny se však na jeho kurz pevně navázaly už v roce 1999. A pokud bychom přepočítávací koeficienty (např. 1 euro = 1,95583 německé marky) použili dnes, nestačili by se ve směnárnách turisté z 90. let divit.

Marka by je stála okolo 13 korun, francouzský frank necelé čtyři a za šilink by nedali ani dvě koruny.

Za kolik byste měnili, kdyby nepřišlo euro.

Koruna totiž k euru dlouhodobě posiluje – když se na něj prvních jedenáct měn navázalo, odpovídala jeho hodnota více než 35 korunám.

Jako z říše turistových snů pak vypadají oficiální kurzy vůči západním měnám z konce 80. let. Mají jen jeden významný háček – turisté třeba dolar za pětikorunu nikdy nedostali.

Jednak byly veškeré západní měny pouze na příděl po důkladném prověření žadatele, jednak pro turisty platil třeba u dolaru zhruba pětkrát nevýhodnější kurz. Veksláci na černém trhu pak dolary, stejně jako další měny, nabízeli ještě dráž.