Dům, hypotéka, byty

Dům, hypotéka, byty | foto: iDNES.cz

Nájmy budou muset růst výš a rychleji

  • 494
Hrozba žalob a případné mezinárodní ostudy donutila úřady změnit názor na deregulaci nájmů a začít chystat rychlejší uvolnění cen. Regulované nájmy stagnují již třetím rokem. Po zrušení příslušné vyhlášky Ústavním soudem se dosud politici neshodli na novém zákoně.

Dosud připravovaná verze měla dát zhruba 800 tisícům domácností šest let postupného přibližování k tržním nájmům.

Nyní však úředníci připouštějí, že po dosud zvažovaném růstu by finální nájemné leckde nestačilo majitelům na úhradu nákladů.

Původně se počítalo s tím, že cílové nájemné bude ve výši tří procent ročně z tržní ceny bytu.

"Budeme to muset stanovit odpovědněji, tedy výš. Ne tři procenta, ale někde kolem šesti procent ročně tržní ceny bytu v dané lokalitě. Byla by ostuda zůstat v nečinnosti a nechat se za to soudit," říká náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Razantnější varianta by kupříkladu pro obyvatele 68metrového bytu v Českých Budějovicích znamenala, že holý nájem bez inkasa poroste ze současných 1383 korun až na 3560 korun. Původně úředníci uvažovali o růstu pouze asi o pět set korun během šesti let.

Ústavní soud již dříve odmítl stávající systém regulace s tím, že regulací stát přenáší břímě sociální politiky na soukromé majitele a obce.

"Tady se stále zdůrazňuje sociální stránka věci, ale nezapomeňme, že většina lidí v regulovaných bytech si může dovolit platit víc. Jen jsou zvyklí platit symbolické částky a to musí skončit. Už 15 let na nájmech proděláváme," říká Libor Dellin ze sdružení majitelů domů.

Každopádně již v současné době platí stát v příspěvku na bydlení kolem pěti miliard ročně.

Regulace nájmů se již vymstila polské vládě. Evropský soud pro lidská práva zemi minulý týden odsoudil za to, že způsob, jímž omezuje růst nájemného, ubližuje tamním majitelům domů. Musí jej do půl roku změnit.

Polsko až do loňska umožňovalo růst nájmů až k hladině, která za rok odpovídá třem procentům ceny bytu. Letos pak najednou zavedlo zákon, který majitelům zakázal zvedat nájem rychleji než o desetinu za rok.

Políček Polsku vrací do hry úvahu, že by nájmy kryly alespoň odůvodnitelné náklady majitelů bytů na jejich údržbu a obnovu. A té je nakloněn i ministr Paroubek, který však na druhou stranu nechce ani slyšet o tom, že by nájmy vzrostly víc než na tři procenta z ceny nemovitosti.

CENY BYTŮ A NÁJMŮ
V REGIONECH NAJDETE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ
"Na to nemůžeme přistoupit, to by bylo moc drahé. My to klidně můžeme nechat na té hladině, aby nájem pokryl náklady a tečka! Je to 49 korun měsíčního nájemného za metr. Platilo by to plošně, všude stejně," říká ministr.

Ministerstvo financí zatím vyčkává a nechce říci, jak zákon o nájmech ovlivní. "My čekáme na varianty, které nám pošle Paroubek," tvrdí mluvčí Marek Zeman.

Čeští úředníci teď zkoumají rozsudek ze Štrasburku, protože s podobnými žalobami chtějí vyrukovat i majitelé činžovních domů v Česku. Už  třetí rok tu nájemné neroste.

"Je to zcela jistě aplikovatelné i na nás. Navíc bych řekl, že přinejmenším podle toho, co je tam napsané, je situace v Polsku přece jen ještě lepší," říká k rozsudku Zdeněk Kühn, který přednáší právo na Karlově univerzitě.

Plán na větší růst nájmů majitele domů moc neuspokojuje. "Vodárnám by si nedovolili říci, že smějí získat za svou službu ekonomicky oprávněné peníze za šest let," říká Dellin s tím, že řada členů sdružení se chce s žalobou vypravit do Štrasburku.

To samé už ohlásil Girolamo Giormani za členy Hnutí na obranu majitelů realit. "Pokud někdo reguluje, ať si reguluje, ale mně ať to doplatí. V tom je celé kouzlo. Dva roky tu prohrávám soudy, dotáhneme to do konce," říká.