Karlovy Vary

Karlovy Vary | foto: MIlan Petele, MF DNES

Místo karlovarských Slunečních lázní budou byty

  • 4
Architektonicky významná budova Lázní VI má definitivně zpečetěný osud. Karlovarští radní totiž souhlasili s demolicí funkcionalistického objektu, který je znám jako Sluneční lázně. Místo nich v lázeňském centru vyroste dům s luxusními byty.

"Radnice demolici dlouho oddalovala. Nechali jsme si na doporučení Klubu za krásné Karlovarsko zpracovat i druhý odborný posudek. Bohužel také ten ukázal, že se betonové konstrukce rozpadají kvůli vysokému obsahu hlinitanu. Demolici Slunečních lázní se proto nevyhneme," řekl náměstek karlovarského primátora Petr Keřka.

První znalecký posudek si nechal na své náklady zpracovat investor, to je firma Milan Slavík trade company. Další posudek platila radnice. "I tento statik konstatoval, že budova je v takovém stavu, že rekonstrukce není možná. A když, tak s neuvěřitelnými náklady," vysvětlil mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Investorem je firma Milan Slavík trade company z Dalovic. Pracuje pro ni architekt Petr Drahokoupil. "Předpokládám, že demoliční výměr bude vydán začátkem příštího roku. Stavět by se mohlo začít v květnu," řekl architekt.

Luxusní byty mají být hotovy do prosince. Dům bude mít podzemní garáže. V rezidenčním domě je počítáno s ordinacemi lékařů, kteří se budou starat o movité nájemníky.

Sluneční lázně navrhl v období mezi dvěma světovými válkami architekt Rudolf Wels. Jeho rukopis připomene i novostavba. "Snažili jsme se, aby nové budově trochu zůstal otisk Welse, to jsou například sloupy," vysvětlil Petr Drahokoupil.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

Předseda Klubu za krásné Karlovarsko Jiří Klsák říká, že klub udělal pro zachování budovy maximum. "Konstrukce je v nepoužitelném stavu i podle opozičního posudku. Nebudeme ale bránit demolici tím, že se k budově připoutáme jako to dělají ekologové," konstatoval předseda.

Klub navrhuje udělat před demolicí dokumentaci původní stavby, případně z ní sejmout zábradlí, okna, či jiné zachovalé prvky.


Témata: Ceny bytů, lázně