Minerálka Poděbradka se stáčí už sto let

Minerální voda Poděbradka slaví v těchto dnech sté výročí svého objevení. Pramen s vodou učinil z Poděbrad vyhledávanou lázeňskou lokalitu. Na začátku 90. let začala firma Poděbradka z původní minerálky vyrábět ochucený nápoj, kterému dnes patří třetina trhu.

Za nápoj, známý do minulého desetiletí jen ve středních Čechách, loni lidé utratili přes miliardu korun. Při vyslovení jména značky 40 procent lidí ví, o co jde, a při hlubším připomenutí dokonce dvojnásobek.

První zmínky o vodě v Poděbradech se datují do roku 1905. Objev pramene a pozitivní odborné posudky daly podnět knížeti Filipu Hohenlohe z Schillingsfürstu k založení lázní.

Na počátku roku 1911 byla zahájena na místní kolonádě stavba první průmyslové plnírny minerální vody se značkou Poděbradka. Voda byla tehdy plněna do 1,5litrových skleněných lahví.

Z dobových materiálů je patrné, jaké oblibě se Poděbrady i tamní voda, jíž se přezdívalo 'pivo abstinentů', těšila. "Poděbradka vykonala mi znamenité služby při mých obtížích žaludečních a nemohu ji nyní vůbec postrádat," napsala Berta Šroubková z Prahy, jejíž dopis je součástí bohatého archivu lázní.

Po roce 1989 se Češi do té doby pijící zásadně z kohoutků masově vrhli na nákupy balených minerálek. "Vznikl tu jakýsi názor, že minerálka je zdraví příznivá a je to více než voda," uvedl obchodní ředitel firmy Jaroslav Barvíř.

V roce 1993 byla Poděbradka privatizována a o rok později přesunula svoji výrobu do nové továrny ve Velkém Zboží nedaleko Poděbrad.

Neuplynulo mnoho času a Poděbradka začala dohánět další značky na trhu. Zatímco v roce 1996 činila produkce 179 tisíc hektolitrů a tržby 112 milionů korun, v roce 2004 už podnik vyrobil 1,86 milionu litrů a tržby o 32 milionů překročily hranici jedné miliardy korun.

Technologie výroby minerálky Poděbradka má svá specifika. Společnost čerpá vodu až ze stodvacetimetrových vrtů, které se nacházejí v okolí deseti kilometrů. Po odželeznění vstupuje voda do stáčecích linek. Firma vaří podle svých receptur svůj originální sirup, který se posléze mísí s minerální vodou.

Výroba se řídí přísnými standardy a předpisy. Podle Barvíře jsou mnohdy tvrdší než v Evropě. "Myslím si, že Česká republika je papěžštější než papež," uvedl.

Poděbradka s výjimkou Slovenska své výrobky nevyváží a ani takové ambice nemá. Dnes lidé najdou vodu Poděbradka všude. V obchodech, ale i v původní podobě na lázeňské kolonádě.