MMF je největším skeptikem v pohledu na vývoj české ekonomiky.

MMF je největším skeptikem v pohledu na vývoj české ekonomiky. | foto: Profimedia.cz

Mezinárodní fond: Česká ekonomika zpomalí růst na dvě procenta

  • 2
V očích Mezinárodního měnového fondu se České ekonomice povede příští rok o dost hůře než podle českých i evropských expertů. Fond v nové zprávě předpovídá zpomalení růstu HDP až pod dvě procenta, zatímco ministerstvo financí nedávno přišlo s číslem 3,7.

Mezinárodní měnový fond nicméně konstatoval, že Česko je zatím před světovou finanční krizí chráněno, a to díky silnému hospodářskému růstu v posledních letech, silné koruně a reformě veřejných rozpočtů.

Uvedl to dnes vedoucí delegace MMF v ČR Subhash Thakur.

Zpomalení ekonomiky se podle něj bezpochyby projeví i v nárůstu rozpočtového schodku. "Odhadujeme, že deficit veřejných financí vzroste o jeden procentní bod oproti návrhu, který schvaluje parlament," uvedl Thakur. Deficit veřejných financí by podle MMF měl příští rok stoupnout na 2,6 procenta. ČR by tak nadále plnila tříprocentní maastrichtské kritérium.

Fond doporučuje vládě, aby nárůst schodku řešila formou automatických stabilizačních faktorů, které má v sobě rozpočet obsažen. "Nárůst deficitu by neměl být důvodem k obavám, ale brán jako logický důsledek zpomalení ekonomiky. Nedoporučujeme, aby se vláda vydala cestou, kterou zvolily jiné země, tedy nadměrnými rozpočtovými stimuly," dodal Thakur.

Podle propočtů České republiky letos tuzemská ekonomika poroste o 4,4 procenta a příští rok o 3,7 procenta. O jednu desetinu méně pak předpovídá Evropská unie.